RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

22 травня

Всі новини

У Казахстані виявили унікальні петрогліфи, яким 4 тисячі років: як виглядає знахідка

У Казахстані місцеві волонтери натрапили на унікальне відкриття: нові пектрогліфи епохи бронзи.

Про це пише видання Ancient origins.

Стародавні наскельні малюнки (пектрогліфи) знайшли за 3,5 кілометра від селища Актогай.

Пектрогліфи сягають двох метрів у висоту. Написи простягаються на 15-20 метрів у довжину, дають уявлення про повсякденне життя і вірування людей понад 4 000 років тому. Більшість різьблень зображують сцени стародавнього життя і світогляд того часу.

"Ми натрапили на дуже незвичайні малюнки, і щоб зрозуміти їхнє значення, звернулися за допомогою до археологів. Сподіваємося, що ця знахідка проллє нове світло на історію", – зазначають волонтери.

Наразі місцеві археологи намагаються визначити точний вік знахідок. Унікальні написи, викарбувані на поверхні скелі, роблять це відкриття особливо важливим. Учені планують провести ретельне дослідження цього стародавнього наскельного мистецтва.

Гори Каратау на півдні Казахстану відомі своїми наскельними малюнками, або петрогліфами, що датуються періодом Середньовіччя і другим тисячоліттям до нашої ери. Ці петрогліфи, вперше помічені топографом М.Н. Кірхгофом в ущелині Бесарик в 1906 році, зображують релігійні вірування, звичаї, традиції та ритуали кочових племен тієї епохи, а також їхній господарський уклад.

Зображення, знайдені в горах Каратау, різноманітні і несуть у собі певне смислове навантаження. Наприклад, верблюд символізує багатство і силу. Також часто зображуються сцени полювання на гірських козлів з собаками та ловля птахів.

"Гірський хребет Каратау має велике історичне та географічне значення. Це одна з унікальних пам'яток людської цивілізації не тільки в історії Казахстану, а й у світовій історії", – каже археолог.

Раніше у Франції виявили доісторичну споруду незвичної форми.

  • Вас також може зацікавити:

Паріс і Єлена, Кассандра і бог Аполлон: у Помпеях знайшли фрески про війну в Трої, фото

Цивілізацію ацтеків знищила таємнича хвороба: вчені наблизилися до розкриття причини

Легенди про "велетів Лавлока": археологи вивчають гігантські скелети, знайдені в печері