RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні: яка історія свята і чи буде вихідний

У 2023 році Верховна Рада України встановила 8 травня Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Цього ж дня дату відзначає більшість європейських країн, однак у країнах колишнього Радянського Союзу День перемоги, як і раніше, святкують 9 травня.

Про це розповідає "Апостроф".

Читайте також: Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

Раніше 9 травня було офіційним святом і в Україні, проте 8-го додатково відзначався День пам'яті та примирення. Наразі ці дати об'єднали. Чому в європейських та пострадянських країнах різні дні вшанування розповідає кандидат історичних наук із Українського інституту національної пам'яті Вікторія Яременко.

Коли Німеччина офіційно капітулювала у війні?

Перший Акт про капітуляцію нацистської Німеччини було підписано ще 7 травня 1945 року у французькому Реймсі. Радянський Союз під час підписання представляв генерал Іван Суслопаров. Однак диктатор Йосип Сталін відмовився визнавати цей документ і зажадав, щоб новий був підписаний у Берліні, до якого увійшла Червона армія. Він заявив, що капітуляція має бути ухвалена не на території переможців, а там, звідки прийшла агресія.

Другий Акт про капітуляцію Німеччини підписали 8 травня о 22:43 за центральноєвропейським часом у передмісті Берліна. За московським часом тоді вже настало 9 травня – 00:43. У 1945 році указом президії Верховної Ради СРСР 9 травня оголосили "Днем всенародної урочистості", Святом Перемоги та вихідним днем.

Чи буде вихідний

Через дію Закону "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", у травні 2024 року українці матимуть вихідні у суботу та неділю. Нагадаємо, що наразі воєнний стан в Україні діятиме до 13 травня.

Тож середа, 8 травня 2024 року, буде звичайним робочим днем. Водночас, приватні компанії можуть вводити власний графік вихідних, тому у деяких працівників додаткові вихідні дні все ж таки можливі.

Додамо, що керівництвом СРСР, щоб не відзначати завершення війни разом із Західним світом, було придумано штучну дату - 9 травня, при тому, що війна фактично закінчилася 8 травня. Саме тому Україна вшановує цей день разом з усім цивілізованим світом, а саме - 8 травня.

Раніше "Апостроф" публікував календар свят у 2024 році.

  • Вас також може зацікавити:

Новий календар ПЦУ: всі дати православних свят на 2024 рік

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями

Великодній вівторок: заборони і цікаві факти про другий день після свята