RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

МГЗ створює екологічну катастрофу в Миколаївській області - глава ЧМС Щуцький

З боку ТОВ "Миколаївський глиноземний завод", бенефіціаром якого залишається російський олігарх Олег Дерипаска, відбувається порушення техпроцесу, безконтрольне переміщення відходів червоного шламу на сховища і поставки стратегічної сировини підприємствам держави-агресора.

Про це для РБК-Україна заявив керівник Чорноморської митниці Олександр Щуцький.

За його словами, кількість червоного шламу в Миколаївській області величезна, і підприємство зобов'язане його утилізувати.

"Вони вирішили накопичувати його тут, створюючи бомбу уповільненої дії. Ми підійшли до стадії, коли або наводимо бізнес і екологію в порядок, або завтра наші діти будуть жити в іншій країні. Іншого виходу немає", - додав Щуцький.

Як приклад, Щуцький приводить вибух греблі глиноземного заводу в Угорщині в 2010, коли були закриті кілька населених пунктів, а відходи потрапили в Дунай. На його переконання, в разі виникнення НС, наслідки для Миколаївській області будуть в рази сильніше. Також, за його словами, на підприємстві в обхід митниці реалізовують галій, якого на МГЗ виробляють більше 10 тонн на рік, і з якого мають близько 2 млн заробітку.

"Для реалізації схеми, Дерипаска виводить МГЗ зі складу "РусАла", щоб уникнути прямого розмитнення, і від технічної документації щодо процесу переробки. Дерипаска стає монополістом з виробництва алюмінію в Україні. Щоб уникнути порушень, йому потрібно заявити, що у відходах виробництва утворюється червоний шлам і пред'явити два варіанти вирішення: утилізувати або вивозити. Він вибрав суд, будемо розбиратися, чому "митниця не має рації", - зазначив керівник Чорноморської митниці.

Щуцький зазначає, що Миколаївський окружний адмінсуд блокує заборону митниці, і протягує МГЗ.

"Спочатку заборону було зупинено рішенням Миколаївського окружного суду через заяву підприємства без аргументів, на підставі тверджень, що підприємство зупинили в період пандемії, а це погано для бюджету, нібито про повну заборону розміщення товарів у митний режим переробки, та неправомірні перевірки митниці. При цьому, судді в будь-якій справі приймають рішення виключно в інтересах МГЗ, наприклад, 13 квітня один суддя виніс два рішення - про призупинення дії рішення митниці і про відхилення скарги митниці на аналогічне рішення суду", - говорить він.

Митниця ініційовала аудиторську перевірку "Миколаївського глиноземного заводу" і звернулася в НАБУ для перевірки фактів, які дозволяли мінімізувати платежі до бюджету протягом десяти років. Якщо Миколаївський суд продовжить блокувати рішення Чорноморської митниці, там мають намір подавати апеляцію і йти в Одеський суд, резюмував Щуцький.

Раніше керівник Чорноморської митниці звинуватив Дерипаску в ухилянні від митних платежів. За його словами, збитки державі оцінює в 2 млрд грн щорічно. До цього на Чорноморській митниці розповіли про нові схеми контрабандистів. За словами Щуцького, порушники почали обходити митні платежі, вказуючи в документах фіктивні компанії або занижену вартість товарів, справжність яких важко перевірити.