RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Стало відомо, як мільярдер Жеваго уникає виплат кредиторам "Росави" - деталі розслідування

Борги підприємства "Росава" екс-власника банку "Фінанси і кредит" Костянтина Жеваго обчислюються 1,3 млрд грн. "Росава", що знаходиться в стані банкрутства, генерує прибуток, а її банкрутство дозволяє не платити податки, блокувати виплати кредиторам і звинувачувати їх у рейдерських атаках.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа": Мільярдер Жеваго перетворює завод "Росава" в "пустушку" щоб уникнути сплати податків, відповідальності, претензій НБУ і кредиторів.

Податкові борги "Росава" перевищили статутний фонд компанії в 1 млрд грн, незважаючи на це підприємство купувало для лікарень тести на коронавірус.

Раніше суд визнав банкрутом ПрАТ "Росава", ввів мораторій на виплати кредиторам (на 20,58 млрд гривень), і почав її ліквідацію. У квітні 2020 року апеляційний суд призначив експертизу і ліквідацію заморозив, Жеваго зберіг контроль над підприємством, а кредитори залишилися без можливості повернути борги шляхом продажу майна боржника.

Як пишуть журналісти, один з кредиторів "Росава" - ТОВ "Преміорі", її власники - группа британських офшорів з орбіти Жеваго. Офіційний представник ТОВ "Преміорі" - адвокат Тетяна Єзєрова (Халус), її чоловік - суддя Верховного Суду Єзєров Альберт. Єзєрова раніше працювала в адвокатському об'єднанні "Шевердін і партнери" групи LCF. Керуючий партнер LCF - Анна Огренчук, чий чоловік Андрій Довбенко - "смотрящий" за Мін'юстом часів Порошенка. Журналісти підозрюють, що він допомагає Жеваго вирішувати питання в судах.

Тим часом ліквідатор ПАТ "Росава" порушує норми Кодексу України про процедуру банкрутства: підприємство веде діяльність, продає майно, не звільняє співробітників, не надає звітів кредиторам, не допускає їх для огляду заставного майна.

До цього ДФС звинувачувала в суді завод Жеваго в ухиленні від виконання податкових зобов'язань на суму близько 1,3 млрд грн і створенні схеми, яка перешкоджає ДФС у стягненні виплат. Однак чиновники проігнорували факт передачі частини майна "Росава" компанії з орбіти Жеваго "Преміорі" в обхід законної процедури.

Таким чином, менеджмент "Росави", юристи і ліквідатор дозволяють компанії в обхід законних процедур накопичувати борги.

"Те, що відбувається на "Росаві" свідчить, що Жеваго не має наміру відновлювати платоспроможність і діяльність підприємства. Це не заважає робити заяви про рейдерське захоплення "Росави" кредиторами. Але майно "Росави" не здатне покрити і десятої частки боргів. Тому кредитори зацікавлені в збереженні виробництва, захисту його від розграбування людьми Жеваго. Саме збереження майна "Росави" і її роботи дозволить державі і кредиторам повернути свої гроші", - йдеться в матеріалі.