RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Блокування видобутку піска на Чернігівщині: сім'я місцевого прокурора може бути зацікавлена у кризі

Сім'я прокурора Сергія Василини, якого бізнес Чернігівщини звинувачує у блокуванні видобутку піска, може бути зацікавлена в "пісочній кризі" в регіоні.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Як зазначають журналісти, у біографії прокурора "нема нічого незвичайного" – він закінчив Національну юридичну академію імені Ярослава Мудрого, працював на державній службі в органах прокуратури, обіймав керівні посади у Донецькій, Кіровоградській та Запорізькій обласних прокуратурах та посаду у Запорізькій ОДА.

Проте пізніше до нього почались питання у громадськості через роботу на чолі Чернігівської прокуратури: Василину звинуватили в пресингу торфозаводів кримінальними провадженнями, в яких не було доказової бази. Також прокурор ініціював кримінальну справу стосовно голови райради, яку останній успішно оскаржив у суді.

Також активісти висловлювали підозри, що Василина свідомо "зливав" у суді корупційні справи стосовно чиновників Чернігівщини, спійманих на гарячому під час отримання хабарів.

Дружина прокурора Ольга Василина, судячи з декларацій, є успішною бізнесвумен: згідно з декларацією за 2019 рік, Сергій Василина отримав близько 600 тис. грн доходу, більша частина якого – зарплата, а Ольга Василина заробила у кілька разів більше - її задекларовані прибутки обчислюються мільйонами.Вона є бенефіціаром ТОВ "Архітектурно-конструкторське бюро "Півден-буд" та ТОВ "Кіфа-буд". Обидві компанії зареєстровані в Запоріжжі. За даними "Прозоро", "Південь-буд" з 2019 виграла 105 тендерів на закупівлю товарів і послуг за бюджетні кошти на понад 25 млн грн. При цьому деякі підряди фірма подружжя прокурора отримувала без конкурсів.Серед найбільших замовників АКБ "Півден-буд" – Управління капітального будівництва Запорізької ОДА, Департамент освіти та науки Запорізької міськради, Департамент культури та туризму Запорізької міськради, запорізьке КП "Управління капітального будівництва", Головне управління ДПІ у Запорізькій області тощо. ТОВ "Кіфа-буд" за той же період виграло 10 тендерів, на майже 50 млн бюджетних гривень.

Журналісти нагадують, що у 2019-2020 Сергій Василина обіймав керівну посаду у Запорізькій обласній прокуратурі, і саме в цей час компанії його дружини вигравали численні тендери.

Мер Чернігова Атрошенко висловив припущення, що "пісочна криза" виникла через те, що Василина може бути в цьому зацікавлений, бо обидві фірми його дружини спеціалізуються на будівництві.