RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Експерти вказали на ризик скорочення кредитування в Україні через законопроєкт 9422

В Україні готують до ухвалення законопроєкт 9422, яким НБУ збирається обмежити до 1% середній показник ставки на "гроші до зарплати". Це може негативно вплинути на розвиток мікрокредитування в Україні, зумовить ліквідацію значної кількості гравців.

Про це йдеться в статті "Апострофу".

Наразі кількість МФО в Україні зменшується - ринок зокрема через посилення регуляторних норм покинули Ccloan і Mister Cash, Зекредит. У свою чергу "Манівео" і "Швидко гроші" отримали штрафи.

"Кожен відсоток зниження доходу є суттєвим і може мати навіть фатальні наслідки для компанії. Приклад Європи показує, що зміни на ринку мають бути еволюційними, а зниження ставок - поступовим", - зазначив директор CreditPlus Володимир Довгаль.

На ринку вказують, що 9422 веде до зменшення доступності кредитів - якщо кредитні ставки обмежені, але витрати для кредиторів залишаються високими, це може призвести до зменшення кількості кредитних пропозицій та ускладнити завдання для позичальників. Більше позичальників будуть відхилені через жорсткі вимоги щодо кредитної історії, доходів тощо. Проєкт потребує значного доопрацювання, адже ставку 1% на день зможуть витримати великі гравці, що зумовить ліквідацію менших гравців. Обмеження ставок може вплинути на динаміку ринку кредитування та поведінку позичальників і кредиторів.

Жодна з країн, що запровадила обмеження граничного розміру процентної ставки, не має облікової ставки у 25% річних (як в Україні). Вони надавали кредиторам механізми для швидкого повернення коштів: електронні суди (Online Court у Великобританії), аналоги виконавчих написів (Writ of Control ), надають систему отримання інформації про боржника. Ці країни йшли до поступового обмеження процентної ставки, знижуючи середню ставку на ринку. А в Україні середня денна ставка - 3,5% річних, і пропонується знизити її більш ніж в 4 рази.

Банки наразі кредитують не за рахунок власних коштів, а завдяки депозитам, і там ще не відновили споживче кредитування. Отже зупинка кредитування фінансовими компаніями може привести до зниження купівельної спроможності частки населення, що поведе її до пошуку нелегальних шляхів отримання кредиту (тіньових кредиторів).

Закриття небанківських фінансових установ спричинить "ефект доміно": скорочення діяльності пов'язаних підприємств та організацій (мобільні оператори, скорингові системи, продуктові IT-компанії, платіжні установи), що зумовить зростання кількості безробітних та недоотримання бюджетом податків та зборів. Наразі загальна кількість робочих місць, що створюються фінкомпаніями - 5 000 осіб, обсяг сплачених податків - мільярди гривень на рік. Більшість МФО здійснюють кредитування за рахунок власних коштів, і мають право брати участь у розробці нормативно-правових актів для регулювання їх діяльності.