RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Змови на аукціонах щодо надр: експерти вказали на проблему і назвали способи її розв'язання

Господарський суд міста Києва раніше визнав недійсними результати аукціону з продажу одного із спецдозволів на користування надрами завдяки рішенню АМКУ, який встановив змову. Наразі у комітету є питання ще до 50 подібних аукціонів з "Прозорро.Продажі".

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, спецдозволи в суді були оскаржені в кейсі компаній ТОВ "Компанія "Нафта і газ", ТОВ "Укргаздоб" і ТОВ "Нафтогазенергопром". АМКУ встановив порушення про захист економічної конкуренції шляхом спотворення аукціону щодо розіграшу ділянок газу в Харківській області: компанії були створені за 1-1,5 місяця до аукціону, надавали один одному допомогу, були пов'язані через засновників. АМКУ прийняв рішення про накладення на учасників аукціону штрафів. Деякі з учасників аукціону оскаржували рішення Комітету через суд, але не мали успіху.

"Практика, коли на аукціон виходить лише два учасники, які пов’язані між собою, існує для того, щоб збити ціну лоту. Щоб такого не було, держава повинна здійснювати контроль. А всі важелі контролю в неї є", – зазначив в коментарі "Апострофу" Голова Спілки буровиків України Анатолій Вдовиченко.

Раніше ГО "Геологія України" опублікувала заяву про можливу змову на 5 аукціонах Держгеонадра щодо спецдозволів на родовища глини на Закарпатті. Торги відбулися 6 вересня 2022, у кожному з 5 лотів брали участь по два учасники, одним з них був або ПрАТ "Майдан-Вильський комбінат вогнетривів", або КП "Полонський завод "Маяк" (з групи Валентина Шеветовського). Вони і виявились переможцями. Конкурентом виступило ТОВ "Арт Буд Сервіс", дії якого "носили технічний характер", заявили в ГО. Усі 3 компанії заходили до кабінету майданчика зі спільних IP-адрес, хосту ПрАТ "Голден гейт бізнес".

Бенефіціаром переможця 2 аукціонів та переможця ще 3 є одна особа – Валентин Шеветовський (депутат Харківської облради від Блока Кернеса). СБУ раніше розслідувала схему торгівлі з т.о. Кримом, де ймовірно фігурував "Харківський плитковий завод" Шеветовського.

АМКУ оштрафував компанії з "Голден Тайл" за змову на 5 аукціонах по надрах.

За підрахунками Nadra.info, близько 2/3 аукціонів щодо спецдозволів на користування надрами відбулися між 2 учасниками, а коли вони пов'язані – це може вказувати на спроби збити ціну. Єдиним органом, який займається розслідуванням змов на аукціонах з продажу надр є АМКУ, і експерти закликають долучити НАБУ і прокуратуру.

При цьому представники бізнесу скаржаться на відсутність повної геологічної інформації щодо родовищ, а також на те, що Геоінформ призупинив онлайн доступ до реєстрів. В той же час частка гравців ринку за "сірими" схемами отримують більше інформації та влаштовують змови.

"Це якраз і призводить до штучного обмеження кількості учасників та конкуренції на аукціонах, тобто "гри вдвох", – наголосив Анатолій Вдовиченко.

Після скандалу з Шеветовським, Кабмін вніс зміни в постанову № 993 "Про затвердження Порядку проведення аукціону… з продажу спеціального дозволу на користування надрами". Тепер бізнес зобов'язаний подавати "заяву про те, що заявник не є пов'язаною особою з іншими учасниками аукціону". І Держгеонадра таким чином має перевіряти достовірність заяви.

На думку Ксенії Оринчак, виконавчої директорки Національної Асоціації добувної промисловості України, з боку держави є багато важелів зупинити змови на аукціонах: "…треба, щоб аукціони на користування надрами були успішними. І держава в цьому не повинна перешкоджати".

Експерти закликають регулятор продумати спосіб дозволити аукціон з одним учасником, якщо на попередні крім нього ніхто не прийшов, ввести запобіжники проти недобросовісного бізнесу, наприклад, якщо АМКУ визнає змову - слід заборонити таким компаніям брати участь в аукціонах певний час. Також домогтися від регулятора прозорості та рівноправності при доступі до геологічної інформації та перевіряти учасників на пов'язаність.

Як зауважили в Європейській бізнес асоціації: "Важливим завданням Держгеонадр та дотичних структур є популяризація українських надр з метою залучення іноземних інвесторів для участі в аукціонах, для промоції індустрії та її можливостей. І про ці можливості варто говорити вже".