RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Американський фонд АСР кредитує компанію росіян - деталі

Американський інвестиційний фонд Argentem Creek Partners фінансує бізнес росіян, близьких до "Роснефті" та уряду РФ.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Видання Іntelligence Оnline написало про філіппінську компанію Salmon, яка в січні 2024 поглинула Rural Bank of Santa Rosa та отримала банківську ліцензію на Філіппінах. Компанією керують російські бізнесмени Павло Федоров та Георгій Чесаков, які займали посади у Tinkoff Group, "Роснєфті", працювали в уряді рф.

Кредит компанії росіян у $20 млн видав американський інвестфонд Argentem Creek Partners (ACP), він вивів Salmon на позиції однієї з найбільш швидкозростаючих фінтех-компаній Азії. АСР, заснований Деніелом Чепменом, позиціонує себе як провідний інвестор в Україні, і фінансування ним російського проєкту виглядає дивним. У прес-релізі ACP немає згадок про близькість засновників Salmon до бізнесу чи уряду рф.

Георгій Чесаков - гендиректор Salmon, будував кар'єру в Tinkoff Group, "Тінькофф Банк", якої був включений до санкцій ЄС. Павло Федоров був співголовою правління Tinkoff Group, віце-президентом "Норильський нікель" та віце-президентом "Роснефті". Федоров був правою рукою гендиректора "Роснефті" Сєчіна, який є близьким до Путіна з 1990-х.

Наразі АСР веде судову тяганину з українським холдингом GNT Group, основні активи якого зосереджені в зерновому терміналі Одеського порту. Бенефіціари GNT Group Сергій Гроза та Володимир Науменко заявили, що у 2022 АСР в рамках кредитної суперечки розпочав рейдерське захоплення активів холдингу - перереєстрував три компанії GNT Group з Одеси на Львів, замінив директорів на своїх людей та розпочав процедуру банкрутства бізнесу.

Інтерес до процесу на боці ACP проявляли з Офісу президента, вказав регіональний керівник фонду АСР Джон Паттон. У GNT Group припустили, що ACP буде знецінювати активи, щоб продати бізнес, що і сталося. ACP відмовився реструктурувати борги компаній за кредитами, у грудні 2022 зірвав угоду GNT Group з інвестором, який був готовий вкласти кошти в українську компанію.

У лютому 2023 ACP ініціював банкрутство успішно працюючих підприємств холдингу, які працювали над зерновими ініціативами. Це призвело у січні-лютому 2023 до втрат частини контрактів з міжнародними трейдерами, які працювали з агрохолдингом. У лютому 2023 інші кредитори стягнули з GNT Group частину активів, які перебували у заставі. Журналісти вказали, що Argentem Creek Partners шукає покупця для українського бізнесу. Джон Паттон зустрічався з головою Наглядової ради UkraineInvest та "слугою народу" Давидом Арахамією, який міг вести перемовини щодо продажу бізнесу GNT Group.

Таким чином АСР атакував холдинг, який володіє зерновим терміналом, коли рф блокувала експорт зерна з України та вивозила крадене зерно. Та продовжувала це робити, коли ціною величезних зусиль Україні вдалося налагодити роботу "зернового коридору".

Журналісти припускають, що захват стратегічного українського порту інвестфонду зі зв'язками в рф може виявитись спецоперацією рф проти Україні. Доказом можна назвати спробу захоплення одеського терміналу "Олімпекс Купе Інтернешнл" (актив GNT Group) новим директором, призначеним на вимогу кредиторів (Андрій Науменко – директор компанії "Грейн Інвест Україна", кінцевим бенефіціаром якої є громадянин рф Джаші Важа, проти якого відкрите кримінальне провадження №22023000000000306 від 31.03.23 за ст. 110-2 КК України). Засновник АСР Денієл Чепмен та його команда є вихідцями з Black River Asset Management, дочірньої компанії транснаціональної корпорації Cargill Inc.

Корпорація продовжує працювати на росії, яка крала українське зерно з окупованих територій. Прибуток російських структур Cargill зріс з 8,1 млрд руб. до 16,3 млрд руб. у порівнянні з минулим роком. Її компанії заплатили в бюджет рф податок на прибуток у 4,1 млрд рублі (у два рази вище, ніж роком раніше). У маркетинговому 23/24 російська "дочка" Cargill засвітилась на поставках в Білорусь.

Таким чином, АСР може грати на руку рф, готуючи плацдарм для вивозу українського зерна агресором.