RU  UA  EN

Середа, 17 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Інвестаналітик пояснив, як Захід ставиться до формули Роттердам+

Претензії до формули Роттердам+ є тільки всередині країни від політиків лівого табору, в той час як міжнародні організації її підтримують.

Про це заявив керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Eavex Capital Дмитро Чурін, коментуючи принципи ціноутворення на енергоресурси в Україні, пише "Главком".

"На даний момент з боку міжнародних організацій формула не викликає сильного збентеження. Вона викликає сильне збентеження всередині країни, особливо з боку те, що називається, політиків лівого табору, які надмірно соціально орієнтовані. Порахувати ціну видобутку на одній шахті можна по одній ціні, видобуток вугілля на іншій шахті за іншою ціною. І теж треба розуміти, що в цю ціну входить і чи входять в цю собівартість повні витрати на модернізацію шахт. Тобто, це завжди індивідуально. Щоб зробити якусь єдину, зрозумілу ціну, поки краще моделі не придумали, ніж "Роттердам+", - переконаний Чуріна.

За словами експерта, Україна на вимогу міжнародних партнерів перейшла на нову модель взаємовідносин в газовій сфері, коли були встановлені єдині ціни для промисловості і населення.

"Мова йде не тільки про пряму вимогу МВФ. Йдеться про здоровий глузд, коли один товар не може мати дві різні ціни. Саме це створювало багато корупційних схем при попередній моделі ціноутворення на газ, коли чітко проконтролювати, куди йде газ, на потреби населення чи це йде на юрособи окремі, тобто, це створювало дуже багато проблем в обліку. Тому що враховувати газ за однією ціною для одних потреб, за іншою ціною для інших потреб - це технічно складно. Це створює саме корупційні ризики. Здоровий глузд підказує, що ціна на якийсь зрозумілий товар повинна бути зрозумілою", - додав він.

Нагадаємо, раніше експерти з Європейської асоціації вугільної промисловості підтримали використання формульного ціноутворення на вугілля при розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії.

За словами глави НКРЕКУ Оксани Кривенко, формула Роттердам+ стримує зростання цін на електроенергію і дозволяє зберігати в Україні найнижчі тарифи.