RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У зриві енергореформи зацікавлені окремі олігархічні групи - експерт

Ряд олігархічних груп не зацікавлені в запуску нового ринку електроенергії - їх підприємства є великими споживачами електроенергії, і власники хочуть контролювати ціну на неї.

Про це заявив економічний експерт Борис Кушнирук, передає "Обозреватель".

На його думку, серед зацікавлених в зриві своєчасного старту нового ринку є Ігор Коломойський. Він контролює Нікопольський і Запорізький феросплавні заводи, які є найбільшими споживачами електроенергії, а витрати на електроенергію в собівартості їх продукції становлять близько 50%.

"Коломойський зацікавлений, щоб повернутися до тієї моделі, яка існувала ще до впровадження так званого "Роттердам+", коли тарифи визначалися повністю в ручному режимі. Тоді вони зможуть пролобіювати, щоб на його підприємствах, як на "великих" споживачах електроенергії, ціна була найнижчою", - зазначив Кушнирук.

Запуск нової моделі енергоринку повинен відбутися 1 липня 2019, відповідно до закона "Про ринок електричної енергії", прийнятого Верховною Радою в квітні 2017 року. Це зобов'язання України перед європейськими партнерами. У разі скасування реформи Україна може втратити 500 млн євро макрофінансової допомоги ЄС.

Як повідомляли ЗМІ, в інтерв'ю Ігор Коломойський закликав скасувати реформу енергоринку. Експерти пов'язують це з бажанням в ручному режимі регулювати тарифи на електроенергію для підприємств олігарха.