RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Привид "Росукренерго": українців попередили про появу нового газового посередника з Росією

Росія готується почати поставки в Україну природного газу через компанію-посередник за аналогією з "Росукренерго", яка займалася постачанням російського газу в Україну і ЄС в період з 2004 по 2009 роки.

Про це в Facebook повідомив глава аналітичного центру "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

Він нагадав, що раніше в березні кандидат в президенти Юрій Бойко і політик Віктор Медчведчук зробили вояж до Москви, де їх прийняв російський прем'єр Дмитро Медведєв. А вже в квітні російський "Газпром" уклав з Туркменістаном контракт терміном на 5 років на постачання 5,5 млрд куб. м газу.

"5,5 млрд кубів для "Газпрому" - нескінченно мала величина, ні туди, ні сюди, а ось для допомоги українським товаришам якраз підійде", - повідомив Гончар.

Він зазначив, що цей обсяг відповідає половині імпорту газу Україною в минулому році.

"Тобто, істотний внесок в харчування "медведчекістов" в Україні та здійснення ними надалі підривної діяльності. Тепер буде новий етап - терки з ОПУ (Офісом президента України - ред.), щоб домовитися про реінкарнацію схеми під красивою обгорткою наступного етапу створення конкурентного ринку газу в Україні за образом і подобою ЄСівської", - зазначив експерт.

"Росукренерго" з 1 січня 2005 роки займалася поставками туркменського газу B Україні. За даними "Газпрому", виручка компанії за 2005 рік склала $3,7 млрд, чистий прибуток - $ 659 млн.

У червні 2005 Олександр Турчинов, який займав на той момент посаду глави СБУ, заявив, що діяльність "Росукренерго" супроводжувалася "серйозними зловживаннями", через що український бюджет втратив понад $1 млрд. В 2016 році "Росукренерго" було ліквідовано.

Як повідомляв "Апостроф", раніше у Зеленського "засекретили" газові переговори з Росією.