RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Медведчук відзначився цинічною заявою щодо транзиту газу Україною: в "Нафтогазі" дали відповідь

Український політик Віктор Медведчук заявив, що вина за можливу відмову Росії від транзиту газу в Європу через Україну буде лежати на українській стороні - НАК "Нафтогаз України", уряді і особисто - екс-президентові України Петра Порошенка.

Таке повідомлення опубліковано на сайті політсили опозиційної платформи "За життя".

"Вітренко (виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко - ред.) Інформує народ про те, що після закінчення 2019 року" ми змушені чекати припинення транзиту через Україну "... вина за цей енергетичний апокаліпсис ляже не тільки на керівництво НАК "Нафтогаз", уряд Гройсмана і особисто Порошенко ... Вина ляже і на чинного президента і його команду, які не зробили нічого, щоб забезпечити конструктивні переговори і запобігти енергетичному колапсу", - цитує Медведчука прес-служба політсили.

Для збереження транзиту Медведчук пропонує створити тристоронній газовий консорціум за участю України, ЄС і Росії.

У свою чергу Юрій Вітренко в своєму Facebook назвав позицію Медведчука "помилковою", додавши, що саме російський "Газпром" відмовляється від переговорів.

"Газпром", а не "Нафтогаз" або українські політики, перервав поставки газу в 2014 році, потім в 2015, і потім знову в 2018. Просто ми не стали на коліна, а забезпечили Україну газом з Європи. Причому в умовах, більш вигідних, ніж за контрактом з Газпромом (до змін в контракт через арбітраж). І саме "Газпром", а не "Нафтогаз" або українські політики, першим звернувся до міжнародного арбітражу в 2014 році. Просто замість того, щоб просити пощади, ми вирішили захищатися в арбітражі, подати зустрічні вимоги, зокрема щодо транзитного контракту. І ми перемогли. Тоді "Газпром" пішов в апеляційний суд. І ще саме "Газпром" в 2018 році першим звернувся до міжнародного арбітражу про початок нового процесу, а не ми. Ми захищаємося. При цьому ми знову будемо висувати зустрічні вимоги", - зазначив Вітренко.

Він також підкреслив, що Україна зацікавлена в продовженні транзиту російського газу в Європу.

"Але якщо транзиту не буде через політичну позицію вашого кума, то через міжнародний арбітраж будемо вимагати компенсацію. На це у нас є достатньо юридичних підстав", - Звернувся він до Медведчука.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Росії заявили, що Україна не зможе підписати новий контракт на транзит газу по законодавству ЄС до кінця року, але "Газпром" готовий продовжити діючий контракт.