RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Україна запустила ліберальний енергоринок передостанньою в Європі – експерт

Ринок електроенергії в Україні стартував успішно,в країні запроваджено сучасну європейську модель енергоринку.

Про це заявив польський консультант з питань функціонування енергоринку України Кшиштоф Рогульскі в інтерв’ю "Главкому".

"Багато хто підозрював, що буде гірше, ніж сталося в дійсності. Але не було нічого такого, чого б не було в інших країнах. Коли перед запуском енергоринку мене переконували в необхідності перенести термін на три місяці чи навіть на рік, я запропонував представникам обленерго (тепер це оператори системи розподілу), яких ми навчали роботі в нових умовах: а ви напишіть мені план, що потрібно зробити для того, щоб бути краще готовим, ніж сьогодні. Але ніхто нічого так і не написав. То навіщо ж переносити строки?", - заявив Рогульскі.

На думку експерта, запуск ринку електроенергії в Україні відбувся успішно.

"Все пройшло більш-менш нормально – всі, хто хотіли, зробили необхідні закупівлі. Важливо, щоб працював форвардний ринок, адже лише він дає гарантію ціни на поставку електроенергії на рік, а також ринок на добу наперед", - зазначив Рогульскі.

Експерт розповів, що він вже вшосте приймає участь в реформуванні енергоринку, до цього були ринки Польщі, Казахстану, Угорщини, Чехії, Словаччини, та відзначив, що Україна реформує свій енергоринок передостанньою з країн Європи.

"Реформування енергоринків всіх цих країн передбачало перехід від попередньої моделі англійського пулу до ринку прямих контрактів: попередня модель не сприяла конкуренції між суб’єктами ринку. До 1 липня Україна залишалася передостанньою країною Європи (остання - Білорусь), енергоринок якої все ще працював за попередньою моделлю", - повідомив Рогульскі.

1 липня запрацював новий ринок електроенергії, відповідно до ухваленого у 2017 році Верховною Радою Закону України "Про ринок електричної енергії". Згідно з законом, нова модель передбачає запровадження таких сегментів як ринок двосторонніх договорів, ринок "на добу наперед", внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок.