RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Жодної програми: ЗМІ розказали про провал "Укргазвидобування" у питанні видобутку газу

АТ "Укргазвидобування" від НАК "Нафтогаз України" не виконало жодної програми уряду зі збільшення видобутку нафти і газу в Україні, не дивлячись на великі обсяги фінансування.

Про це пише видання ZN.UA.

Так, оголошений у 2016 р. початок програми 20/20 зі збільшення видобутку нафти і газу дав надію українським профільним підприємствам на збільшення обсягу робіт, вони почали інвестувати у техніку. Проте "Укргазвидобування", яке реалізовувало програму і офіційно заявило про освоєння 13 млрд грн на бурінні свердловин, виставило умови тендерів, які вигідні лише для іноземних компаній.

"Ми з подивом побачили, що умови тендерів закривали шлях до участі в них більшості українських компаній. Почалося нашестя іноземних буровиків", — розповідає директор ТОВ "Укрбурсервіс" Ігор Стефанишин.

"У нас на передньому краї надзвичайно складних і відповідальних операцій опиняються іноземні компанії із застарілою технікою, з мінімальним досвідом буріння, тим більше на великих глибинах, із відсутністю найменшої уяви про геологічні умови України. Вони навіть не чули про технології і матеріали, придатні саме для українських площ, і застосовують несертифіковані хімреактиви, ще й без урахування їх сумісності", — додав заступник директора з науки полтавської компанії "Геосинтез інженірінг" Юрій Лубан.

Експерт розповів також про небезпечні фактори роботи іноземних видобувних компаній на українських родовищах.

"У результаті такої тендерно-сервісної вакханалії маємо втрату контролю над виробничими процесами, порушення технологій, зниження ефективності буріння і виникнення ускладнень, долати які доводиться ціною значних зусиль і фінансових затрат, і які зрештою можуть призвести до масштабних катастроф", - зазначив Лубан.

Таким чином, як пишуть журналісти, політика "Укргазвидобування" призвела до засилля китайських бурових бригад.

"Здебільшого це не професійні буровики, а справжнісінькі переселенці. Вони завозять в Україну непридатне зношене обладнання, порушуючи всі тендерні вимоги, застосовують неякісні інструменти, зокрема долота, які розсипаються одразу на забої свердловини", - зауважує Юрій Лубан.