RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 березня

Всі новини

ЄБРР просить Зеленського вирішити проблему з виплатами за "зеленими тарифами" - ЗМІ

Європейський банк реконструкції і розвитку просить президента України Володимира Зеленського вирішити проблему виплат за "зеленим тарифом", що виникла після рішення суду.

Про це йдеться в листі на адресу Зеленського за підписом директора ЄБРР в регіоні Східна Європа і Кавказ Маттео Патроне, передає Економічна правда.

"Нещодавнє припинення Київським окружним адміністративним судом рішенням НКРЕКП щодо тарифів на послуги передачі та диспетчеризації серйозно вплинуло на сектор відновлювальної енергетики. Загалом, ця ситуація загрожує підривом довіри інвесторів до сектору, а також в цілому до України як до напряму для інвестування. ЄБРР буде дуже важко продовжувати фінансування проектів з відновлюваної енергетики", - сказано в листі.

ЄБРР закликає президента України втрутитися та посприяти вирішенню проблеми. "Попросимо Вашої підтримку у вирішенні цього нагального питання платежів виробникам відновлюваної енергії. Як один з найбільших інвесторів у цьому секторі, Банк дуже сподівається, що виплати компаніям з відновлюваної енергетики будуть відновлені негайно, і, звичайно, готовий надати всю необхідну підтримку владі в цьому питанні".

27 червня Окружний адмінсуд Києва в результаті позову АТ "Нікопольський завод феросплавів" призупинив дію постанов НКРЕКП, якими встановлювалися тарифи "Укренерго" на передачу та диспетчерське управління з 1 липня.

12 липня НКРЕКП прийняла нову Постанову, знизивши на 10% тариф НЕК “Укренерго” на передачу електроенергії магістральними та міждержавними мережами з 1 серпня 2019 року - до 312,14 грн/МВт∙год.

22 липня АТ "Нікопольський завод феросплавів" знову звернулося з позовом щодо рішення Нацкомісії з метою скасувати нову Постанову.

Якщо Окружний адмінсуд Києва прийме рішення на користь підприємства, "Укренерго" не зможе купити електроенергію для компенсації технологічних втрат в мережах і не зможе компенсувати різницю між ринковим і "зеленим" тарифом "гарантуваному покупцеві".

В свою чергу, ДП "Гарантований покупець" 26 липня направило до Господарського суду Києва позов про стягнення з НЕК "Укренерго" авансового платежу в розмірі 1,58 млрд грн. Причиною позову стало невиконання з боку "Укренерго" своїх зобов'язань з оплати "Гарантованому Покупцеві" послуги щодо забезпечення збільшення частки виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії за перші 20 днів роботи нового ринку.