RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Спроба тиску на бізнес: експерт розкритикував справу "Роттердам+"

Справа НАБУ по "Роттердам+" політично мотивована і є спробою тиску на приватний бізнес.

Про це заявив президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець, передають "Українські новини".

"Крім політичних мотивів, я тут ніяких інших не бачу. Справа по так званому "Роттердам+" НАБУ була відкрита ще в 2017 року. Тобто, два роки вони нічого не змогли "розслідувати". За інформацією ЗМІ, були проведені судово-економічні, я підкреслюю, експертизи ще тоді, підтвердивши законність даної постанови і економічну обґрунтованість. Представником президента Андрієм Герус двічі були спроби оскаржити формулу "Роттердам+" в адміністративному суді, і двічі суд її визнав обґрунтованою і законною. Раптом Артем Ситникпрокидається і вручає підозри", - заявив Трохимець.

На думку експерта, звинувачення НАБУ в нанесенні збитку через введення формули "Роттердам+" безпідставні. Детективи не змогли відповісти, ні як вони рахували збиток, ні якому суб'єкту він був нанесений.

"Я йому (Артему Ситнику) ставив питання, як взагалі рахується збиток. Для того, щоб порахувати збитки, потрібно взяти іншу ціну вугілля. Питав, яку ви брали і звідки. Можна гіпотетично уявити, що за всяку ціну поставити, 20 доларів. Але можливо по ній купити? Тобто, збиток цей гіпотетичний. Його, по-моєму, в сенсі кримінального права точно не було. Більше того, збитки мають бути певному суб'єкту завдано. Хто суб'єкт в цьому кримінальному процесі, взагалі незрозуміло. І Артем Сергійович так і не зміг відповісти на моє запитання", - розповів Трохимець.

Експерт вважає, що справою "Роттердам+" здійснюється тиск на приватний бізнес, зокрема компанії ДТЕК, і підкреслив, що це неприпустимо в правовій державі.

"Повинно бути чітке правове регулювання в рамках правового поля", - заявив Трохимець

Раніше член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук заявив, що справа "Роттердам+" свідчить про некомпетентність і політичну заангажованість НАБУ, оскільки методика імпортного паритету використовується в більшості країн Європи і доцільність її використання в Україні не викликає сумнівів.

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає, що справа НАБУ по "Роттердам+" не має судової перспективи. Суди вже визнали формулу законною, а імпортний паритет, на якому вона заснована, є міжнародною практикою.

Формулу "Роттердам+" було введено постановою НКРЕКП №289 від 3 березня 2017 року "Про затвердження порядку формування прогнозованої оптової ціни електроенергії". Згідно з постановою, в ціну електроенергії закладена вартість вугілля враховуючи котирування індексу API2 європейського хабу Амстердам - Роттердам - Антверпен.