RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Підготовка до зими: необхідно терміново активізувати закупівлю вугілля - експерт

Формула "Роттердам+" дає найнижчу ціну вугілля на сьогодні.

Про це заявив Голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї, колишній міністр палива та енергетики Іван Плачков, передають "Українські новини".

На думку експерта, зараз потрібно оперативно закуповувати вугілля, і найбільш дешевий варіант на даний момент - за формулою "Роттердам+". Плачков зазначив, що до такого ж висновку прийшли і учасники наради у президента з питань енергетики та підготовки до опалювального сезону.

"На електростанціях вугілля немає. Якщо в минулому році було 1,5 мільйона, зараз 700 тисяч. І як ми входити будемо в зиму, важко собі уявити", - повідомив Плачков.

"Зараз треба фрахтувати вугілля. Це треба або в Колумбії, в Південній Африці, в Америці купувати. А те, що на останній нараді сказали: знижуйте тарифи і купуйте вугілля, забезпечте склади, - це дві несумісні директиви, так не буває", - вважає Плачков.

Раніше Іван Плачков прогнозував, що дії НАБУ у справі "Роттердам+" можуть привести до виникнення в країні дефіциту вугілля і кризи в енергогалузі.

Енергоексперт Юрій Корольчук, коментуючи нараду за участю президента Володимира Зеленського на тему функціонування нової моделі енергоринку, заявив, що вугілля за ціною, розрахованою за формулою "Роттердам+", дешевше імпортного вугілля з ПАР, США або Колумбії.

Експерт Кирило Сазонов вважає, що новому уряду доведеться повернутися до формули "Роттердам+", оскільки закуповувати по ній вугілля дешевше.

Методологія розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (відома як формула "Роттердам+") була затверджена НКРЕКП 3 березня 2016. Відповідно до неї, вугільна складова в тарифі на електроенергію була заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен). З 1 липня 2019 в зв'язку з введенням в Україні нового ринку електроенергії дію формули "Роттердам+" припинилося.