RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

Всі новини

Розслідуванням справи "Роттердам+" НАБУ покриває корупцію на "Центренерго" - експерт

Антикорупційні органи, зосередившись на розслідуванні сфабрикованої справи "Роттердам+", закривають очі на факти корупції на державній енергогенеруючій компанії "Центренерго".

Про це написав на своїй сторінці в Facebook заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

Компанії бізнесмена Ігора Коломойського купують для державного "Центренерго" російське вугілля через фірму-"прокладку" за ціною, яка вище "Роттердам+", а вироблену електроенергію продають на підконтрольні олігарху феросплавні заводи за збитковими для державної "Центренерго" цінами, стверджує експерт.

"Якщо вірити релізам самого "Центренерго", мова йде про 1970 грн за тонну. Навіть з США його можна привезти за 1900 грн за тонну. А по формулі "Роттердам+" українські шахти мали би його продавати по 1740 грн за тонну. "Центренерго"- державна компанія! Якщо фірми Коломойського постачають російське вугілля за ціною 1970 грн за тонну, а купляють електроенергію за 1,30 грн кВт-година (при собівартості 1,50 грн кВт-година), то це означає, що нас як співвласників державного майна грабують. Роблять це двічі: коли продають сировину за завищеною ціною і коли купляють його продукцію значно нижче собівартості", - пише Голобуцький.

Експерт вказує на політичну вмотивованість як у розслідування сфабрикованої справи "Роттердам+", так й у відсутності з боку НАБУ уваги до оборудок на державній "Центренерго".

"Чому цього не помічають правоохоронні органи? Думаю, тут зійшлися калька факторів. По-перше, це надзвичайно низький фаховий рівень. Чого вартує тільки заява НАБУ про те, що вони три роки досліджували імпорт з Роттердаму і не знайшли. Діти в школі знають, що в Роттердамі вугілля не добувають, що це лише умовна (не зовсім коректна) назва цінового індексу. По-друге, правоохоронцям безпечніше розслідувати фейкові справи проти опонентів спонсора нової влади, ніж реальні злочини", - пише заступник директора Агентства моделювання ситуацій.

Раніше генерал-майор міліції Генадій Москаль стверджував, що справа "Роттердам+" не має судової перспективи та розвалиться у суді, в разі якщо взагалі дійде до суду.

Політолог Петро Олещук заявляв про необхідність створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії для розслідування скандалу довкола держкомпанії "Центренерго". На думку Олещука, скандал кидає тінь на представників нової влади, до якої Ігор Коломойський близький. Політолог запропонував депутатам розібратися з цією проблемою.