RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У ЗМІ розповіли про схеми Коломойського у держкомпанії під час розслідування "Роттердам+"

Поки НАБУ займається сфабрикованою справою "Роттердам+", Ігор Коломойський вибудував злочинну схему в "Центренерго" і заробляє на держкомпанії.

Про це йдеться в матеріалі видання "Главком" -"Наступ Коломойського. Чому антикорупційніоргани допомагають олігарху?".

Автор зазначає, що НАБУ показово займається справою "Роттердам+", переслідуючи членів НКРЕКП, що у 2016 році запровадили методику формульного ціноутворення. На думку експертів, справа не має судової перспективи.

"НАБУ активно опрацьовує членів НКРЕКП, які затвердили формулу "Роттердам+". "Підозри" пред’явлені шести особам, одного з колишніх членів НКРЕКП, главу компанії "Оператор ринку" Володимира Євдокимова, заарештували і випустили під заставу в 2 млн грн. Але основне полювання триває на екс-главу НКРЕКП Дмитра Вовка", - йдеться в матеріалі.

В той же час правоохоронці ігнорують факт вибудовування Ігорем Коломойським схеми в "Центренерго", над якою він встановив контроль. Держпідприємство відмовилось від українського вугілля на користь російського, яке "Центренерго" купує у компанії, що пов’язана з олігархом.

"Що не заважає самому Коломойському встановити контроль над державною генеруючою компанією "Центренерго" і постачати туди російське вугілля за ціною вище "Роттердам+". Як сказав експерт Борис Кушнірук: "НАБУ і ДБР стають виконавцями Коломойського, справи, які вони розглядають, причетні до його інтересів. Вони роблять ці послуги". Виникає два питання: навіщо Коломойському це треба, і чому правоохоронні органи настільки толерантні?", - говориться в статті.

Нещодавно ЗМІ оприлюднили інформацію, що держкомпанія "Центренерго" підписала контракт на закупівлю російського вугілля на 400 млн грн з невідомою бориспільською фірмою "Нафта Форс", засновник і директор якої має безпосереднє відношення до групи "Приват". Незалежна профспілка гірників України звернулась до виконуючого обов'язки голови СБУ Івана Баканова з проханням перевірити інформацію про закупівлю держпідприємством "Центренерго" вугілля з окупованих районів Донбасу.

"Якщо вірити релізам "Центренерго", мова йде про 1970 грн за тонну. Навіть з США його можна привезти за 1900 грн за тонну. По формулі "Роттердам+" українські шахти мали би його продавати по 1740 грн за тонну. Наголошую – "Центренерго" державна компанія! І якщо фірми Коломойського постачають російське вугілля за ціною 2000 грн за тонну, а купляють електроенергію за 1,30 грн кВт-година (при собівартості 1,50 грн кВт-година), то це означає, що всіх нас як співвласників державного майна грабують. При цьому роблять це двічі: перший раз коли продають сировину за завищеною ціною; другий – коли купають його продукцію значно нижче собівартості" - написав на своїй сторінці у Facebook заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

Політолог Петро Олещук запропонував народним депутатам створити у Верховній Раді тимчасову слідчу комісію для розслідування скандалу довкола держкомпанії "Центренерго". На його думку, цей скандал кидає тінь на представників нової влади, до якої Ігор Коломойський близький.