RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

В НАБУ погодились із використанням "Роттердаму" як цінового орієнтиру для вугілля - експерт

В справі НАБУ щодо "Роттердам+" відсутній склад злочину, і в бюро вже визнали законність використання у формулі цінового індексу АРІ2.

Про це заявив президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець для"Еспресо".

"Складу злочину немає. Більше того, вже неодноразово намагалися довести в суді незаконність всієї формули "Роттердам+", і з плюсом, і з мінусом, і з індексами на сірку, і все решта. Нічого не вдавалося. Немає ніякого злочину і немає ніяких зловживань у формулі", - сказав Трохимець.

Експерт наголосив, що формула встановлювала верхню межу ціни на вугілля, але реальні ціни були нижчі.

"Що сама по собі говорить формула? Що повинна бути ціна вкладена в вартість виробленої електричної енергії, яка не більша ніж вартість вугілля середньозважена за попередній рік, коли ця ціна вкладається, плюс доставка в Україну. Тобто, не більше. Якщо ви видобуваєте в Україні вугілля, то ви відповідно можете вкласти менше. І питання, яке дуже часто піднімали маніпулятори, що нібито у нас видобувається вугілля в Павлограді, спалюється на Дніпровській ТЕС, а вкладається вся ціна, нібито воно в Роттердамі. Такого не було", - пояснив Трохимець.

24 березня 2017 року НАБУ відкрило кримінальне провадження, в рамках якого розслідує дії членів НКРЕКП, які затвердили формулу "Роттердам+". 8 серпня 2019 року детективи НАБУ повідомили про підозру шести особам у справі, жодного з них не було взято під варту. Пізніше в відповіді НАБУ на запит Інформбюлетеня ICC Ukraine зазначено, що у антикорупційного органу немає претензій до індексу API2 як базового орієнтира для визначення ціни на вугілля в Україні за формулою "Роттердам+".

На нараді у президента з енергетичних питань 19 серпня, з'ясувалось, що купувати вугілля за ціною, розрахованою за формулою "Роттердам+"дешевше, ніж імпортувати його з ПАР, США або Колумбії. Ціна за "Роттердам+" становить 1,74 тис. грн за тонну, імпорт з Колумбії та США - 1,9 тис. грн за тонну, з ПАР - 1,8 тис. грн за тонну.