RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Загроза для енергонезалежності країни: лідер профспілок розповів про вугільні схеми олігарха Коломойського

Схеми в енергетиці з боку олігарха Ігоря Коломойського можуть привести до знищення вугільної промисловості і теплової генерації.

Про це заявив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, передає "Главком".

Він зазначив, що бізнесмен вже ввів схему в держпідприємстві "Центренерго", якому через свою компанію продає вугілля за завищеною ціною, а вироблену електроенергію держпідприємство продає феросплавним заводам олігарха за заниженим тарифом. В результаті "Центренерго" отримало мільярдні збитки.

"Пан Коломойський зацікавився електроенергетикою, вугільною промисловістю, які для нього непрофільний бізнес. Він зміг отримати доступ до дешевої електроенергії через державне підприємство "Центренерго". Вони працюють собі в збиток, вони банкрутують, знищуються шахти, тому що 75% вартості електроенергії на теплових генераціях - це вартість вугілля. Вугілля завозиться з-за кордону також за високими цінами, де є спроби сісти на потоки і отримати 20% відкатів на іноземною вугіллі, і далі гроші працюють в офшорах", - сказав в олинец.

На його думку, дії бізнесмена знищують вугільну промисловість і теплову генерацію, що призведе до збільшення енергозалежності України.

"Якщо ми знищимо теплові електростанції і вугільну промисловість, нема чого очікувати незалежної держави", - підкреслив Волинець.

Раніше ЗМІ оприлюднили інформацію, що держкомпанія "Центренерго" підписала контракт на закупівлю російського вугілля на 400 млн грн з бориспільської фірмою "Нафта Форс", засновник і директор якої має відношення до діяльності групи "Приват". "Центренерго" закуповує вугілля по 2500 грн за тонну, що вище ціни, розрахованої за формулою "Роттердам+" - 1740 грн за тонну. Вироблену електроенергію компанія продає за заниженим тарифом (1,3 грн кВт / год) підприємствам, власником яких є Ігор Коломойський, а собівартість струму держкомпанії "Центренерго" становить 1,9 грн кВт / год.

Власник підприємства "Енергомережі" Дмитро Крючков повідомляв, що за липень-серпень 2019 року збитки держкомпанії "Центренерго" склали 1,3 млрд гривень.

Народний депутат Михайло Бондар вважає, що є всі підстави стверджувати, що наближеними до Коломойського менеджерами в "Центренерго" створена система корупційних оборудок, в результаті якої розкрадаються держкошти, а компанія штучно доводиться до банкрутства. Він направив звернення в Міненергетики, НАБУ і ФДМ з вимогою провести перевірку на "Центренерго".