RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Проект про зміни на ринку електроенергії відкочує реформу - заява енергоасоціації

Розроблений комітетом Ради з енергетики і ЖКГ законопроект про внесення змін до Закону України "Про ринок електроенергії" (№2233) повертає ручне регулювання в електроенергетиці і скасовує реформу ринку електроенергії.

Про це йдеться в зверненні Першої енергетичної асоціації України (ПЕАУ) до директора Секретаріату Європейського Енергетичного Співтовариства Янеза Копача, передають "Українські новини".

Перша енергоасоціація України просить Копача звернути увагу на схвалений комітетом ВР законопроект про зміни на ринку електроенергії (№2233) і дати йому публічну оцінку.

"Ми спостерігаємо дії, спрямовані на консервацію ознак старої моделі ринку і збереження ручного регулювання на ньому ... Проектом пропонується на чотири роки повернути регульовану в ручному режимі модель ринку, це спотворює результати реформи, передбаченої Законом України "Про ринок електричної енергії" і означає відмову від виконання прийнятих на себе міжнародних зобов'язань", - підкреслюється в зверненні.

Відзначається, що законопроектом передбачено право НКРЕКП встановлювати граничні ціни на ринку на добу вперед і на балансуючому ринку - до 01.07.2023; право встановлювати обсяги обов'язкової пропозиції електроенергії виробниками на ринку на добу вперед на рівні не вище граничних цін - до 01.07.2023; впровадження нових спецобов'язків для забезпечення суспільних інтересів у фінансуванні ТЕЦ (встановлення регульованих тарифів для ТЕЦ на осінньо-зимовий період 2019-2020 р.р.).

Автори звернення наголошують, що діють цінові обмеження на ринку "на добу вперед", внутрішньодобовому ринку і балансуючому негативно впливають на механізми ринкового формування цін, забезпечення рівня пропозиції електроенергії, створюють умови для виникнення загрози електропостачання споживачів в осінньо-зимовий період. Замість руху до ринкових механізмів стимулювання пропозиції та скасування цінових обмежень (price caps), як рекомендує Секретаріат Європейського Енергетичного Співтовариства, комітет Ради з енергетики пропонує їх закріпити законодавчо.

Перша енергоассоціація України нагадала, що зміни в законодавстві в енергетичній галузі Україна зобов'язалася проводити після консультацій з Європейською Комісією щодо сумісності з положеннями нормативних актів ЄС.

У Верховній Раді вже зареєстрований проект постанови про проведення консультацій з Єврокомісією щодо законопроектів про зміни на ринку електроенергії (№2294).