RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Експерт оцінив вплив імпорту електроенергії з РФ на газові переговори

Імпорт електроенергії з Росії і її транзит у Придністров'я, в разі припинення транзиту російського газу через Україну, послаблює позиції України на газових переговорах з Кремлем.

Про це заявив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, передають "Українські новини".

Експерт зазначив, що в разі припинення транзиту російського газу через Україну, під удар потрапить Придністров'я, яке підтримує Кремль. Російський газ там замінять на російську електроенергію, яка буде поставлятися через Україну.

"Росія поставляє газ через Україну в Придністров'ї. І там є ГРЕС, яка переробляє газ в електроенергію. Тобто, не буде газу - не буде електроенергії. Де Молдова візьме електроенергію? В Україні, російську. Тому що компанія, яка буде імпортувати електроенергію з Росії, потім не буквально цю електроенергію доставить по дротах, вона потужності візьме і поставить їх в Придністров'я. Буде реекспорт електроенергії російської", - пояснив Корольчук.

На його думку, після відновлення імпорту електроенергії з РФ Україна вже не зможе використовувати "козир" Придністров'я на газових переговорах з Кремлем.

"Це послаблює переговорні позиції України. Тому що "Нафтогаз"ініціював, щоб постачати газ з підземних сховищ в Молдову в разі припинення транзиту. Тепер для чого газ постачати? Електроенергію можна поставляти російську. Це все накладається, як шари корупційного пирога. Тому що хтось за цим стоїть, ініціювавши ці зміни", - сказав Корольчук.

18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі. Однак з 1 жовтня почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. За даними джерела на ринку, імпорт здійснюється компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським. За першу половину жовтня імпорт електроенергії з Росії виріс майже в два рази - з 2,4 млн кВт-год до 4,5 млн кВтг на добу.