RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Імпорт електроенергії з РФ завадить приєднанню України до енергосистеми ЄС - експерт

Відновлення імпорту електроенергії з Росії зупинить процес синхронізації української енергосистеми з системою ЄС, який Україна зобов’язалась здійснити відповідно до Угоди про асоціацію.

Про це заявив член спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук в ефірі "112 каналу".

"Або ми продовжуємо шлях, який вже 3 роки реалізовує "Укренерго", це щодо об'єднання енергосистем з Європейським Союзом, NTSOE, або ми залишаємося об'єднаними з Російською Федерацією, з Білоруссю, де колишня радянська система, і працюємо з ними системі. В тому числі і нарощуємо імпорт, імпортуємо електроенергію (з РФ та Білорусі – ред.). Домовленості, які були з європейськими структурами, ЄБРР, Світовий банк, Енергетичне співтовариство, полягають у тому якраз, щоби працювати в окремому режимі наразі", - сказав Колольчук.

На думку експерта, рішення щодо відновлення імпорту електроенергії з РФ має всі ознаки корупційного. Він звернув увагу, що поправку, яка дозволила імпорт, пролобіював голова енергетичного комітету ВР Андрій Герус, причому він вніс її в непрофільний законопроект. І вже за кілька днів після його ухвалення, близька до бізнесмена Ігоря Коломойського компанія розпочала імпорт.

"Були внесені зміни в закон, який стосується функціонування ядерної енергетики, навіть не ринку електроенергії. І дійсно вони передбачали, що можна відновити імпорт електроенергії з Росії. І тут цікавий момент, буквально через декілька днів, через 5 днів починає імпортувати компанія "Юнайтед енерджи", яка раніше працювала в середовищі Ігоря Коломойського. І це викликало певний дисонанс. Чому? Щоби організувати імпорт, отримати електроенергію з Росії, треба подати заявку мінімум за 3 тижні. Тобто, компанія знала, що буде таке рішення, і вони підготувалися до цього. Це корупційний фактор, на жаль. Образно кажучи, був фактор змови певної. Хтось чекав цього рішення, хтось його підтримав. Це викликало таке негативне сприйняття. В тому числі для Андрія Геруса як голови комітету, безумовно, це репутаційні втрати", - пояснив Корольчук.

18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі. Проте з 1 жовтня почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. За даними джерела на ринку, імпорт здійснюється компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським. За першу половину жовтня імпорт електроенергії з Росії виріс майже в два рази - з 2,4 млн кВт-год до 4,5 млн кВт-год на добу.