RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Україна може відновити прямі поставки газу з РФ: в мережі вказали на пастку Кремля

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що Кремль наполягає на укладанні пакетної угоди про транзит газу в ЄС через українську газотранспортну систему і відновлення прямих поставок російського газу, від яких Україна відмовилася в 2014 році.

Про це він повідомив в ефірі телеканалу "Україна".

"У нас дуже чітка, відверта і чесна позиція: ми говоримо, що якщо ми з вами і можемо домовлятися про прямі поставки, якщо потенційно, в комплексі, в пакеті з транзитом, тому що так Росія ставить питання, таку умову, то ціна обов'язково повинна бути прив'язана до європейського індикатору", - розповів глава Міненерго.

Оржель запевнив, що Україна більше не має наміру погоджуватися на "політичну" ціну на російський газ.

"Ми повинні брати індикатор Європи. І якщо в Європі ціна знижується, а, згідно з відповідними оцінками, в Європі найближчим часом можливе збільшення пропозиції та інфраструктури LNG, ми, відповідно, прив'язуємося по формулі до ціни Європи", - пояснив міністр.

Депутат Верховної Ради України Володимир Ар'єв відреагував на заяву Оржеля і заявив, що поведінка Росії - це пастка.

"Росія намагається зробити хитру, але очевидну річ: вимагає поєднати підписання контракту на транзит (який повинен бути тристоронній, з Євросоюзом) та на прямі поставки в Україну. Останній двосторонній, щоб відірвати Україну від європейських постачальників і повернути газову залежність від РФ", - написав він у Facebook.

Як повідомляв "Апостроф", в українській енергетичній компанії "Нафтогаз" згодні укласти новий контракт по транзиту газу з "Газпромом" за європейськими правилами і нагадали російській стороні про борг в 3 мільярди доларів.