RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Розвертає Україну до Росії: у європейській газеті розкритикували ініціативи Геруса

Депутат президентської партії "Слуга народу" Андрій Герус розвертає Україну в протилежну від європейського вибору сторону.

Про це пише l'Européenne de Bruxelles, передає "Обозреватель".

Видання відзначає, що ряд дій глави енергетичного комітету парламенту Андрія Геруса робиться не в інтересах України. Зокрема, пролобійоване їм відновлення імпорту російської електроенергії демонструє західним партнерам, що Київ налагоджує співпрацю з Росією, і це викликає питання, а чи потрібно продовжувати санкції.

"Ми бачимо кроки українських політиків, наприклад, депутата партії "Слуга народу" Андрія Геруса, якого ЗМІ помітили в лояльності Коломойському. Вони виглядають так, що допомога призначена не Зеленському, а Путіну. Глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус намагається надати Путіну послугу, демонструючи Європі економічне співробітництво з Росією, що викликає сумніви щодо того, чи повинні тривати санкції, якщо Україна і Росія більше не є ворогами і мають взаємовигідний бізнес. Йдеться про імпорт електроене гии з РФ (4,5 млн кВтг в день в жовтні і 12 млн кВтг в листопаді), що стало можливим після прийняття парламентом законопроекту № 1084 і поправки, запропонованої цим депутатом", - зазначає видання.

Автор матеріалу звертає увагу, що через зростаючий імпорт російської електроенергії Україна змушена зупиняти свої генеруючі підприємства (в тому числі державні "Енергоатом" і "Укргідроенерго"), що загрожує енергетичній безпеці країни. Крім того, імпорт ставить під загрозу зриву план по інтеграції української енергосистеми з європейською в 2023 році, що передбачено Угодою про асоціацію України з ЄС.

"Як президент Зеленський ставиться до цього? Він заявляє, що визначення зовнішньої політики держави є його прерогативою."Я хотів би, щоб я, як президент, думав про міжнародні відносини і про вектор України", - сказав Зеленський у відповідь на питання щодо "повороту до Росії". Але на практиці, він не заважає депутату своєї партії діяти в інтересах Росії. Очевидно, президент Зеленський став заручником гри Геруса і бізнесмена, який стоїть за ним", - вважає видання.

На думку автора матеріалу, Зеленський ризикує втратити історичний шанс для України стати частиною Європи, якщо погодиться загравати з Росією в інтересах бізнесменів, які отримують вигоду від імпорту електроенергії з РФ.

"Зеленський говорить, що приймає рішення самостійно, але на практиці він не протистоїть спробам знову розвернути Україну до Росії", - підкреслює автор.

11 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив: він не знав, що прийняті з ініціативи Геруса зміни в закон про ядерну енергетику дозволили відновити комерційний імпорт електроенергії з РФ. Президент зазначив, що необхідно розібратися з імпортом електроенергії з Росії.

Раніше керівники енергокомпаній звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням зупинити імпорт російської електроенергії, зазначивши, що імпорт дешевого струму з РФ і Білорусі знищує українську енергетичну і вуглевидобувну галузі, а також загрожує енергетичній незалежності країни і національної безпеці.