RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Перший крок для вирішення проблеми зеленої енергетики: депутат розповіла про законопроект 2543

Депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроект, який знижує фінансове навантаження на держбюджет, дозволить розвивати зелену енергетику і захистить інвесторів в економіку України.

Про це написала народний депутат України, член фракції "Голос" Леся Василенко в Facebook.

"Перший крок до вирішення проблеми на ринку зеленої енергетики зроблений! Зареєстрували законопроект №2543, який дозволить озеленення енергосфери і захист інвесторів в Україну", - написала Василенко.

Депутат нагадала, що завдяки встановленому спеціальному тарифу для виробників електроенергії з відновлюваних джерел Україна змогла залучити в розвиток галузі майже 2 млрд євро іноземних інвестицій. Однак, на її думку, несистемна політика колишньої влади, призвела до критичної ситуації на енергоринку, яка не дозволяє ефективно розвивати зелену енергетику.

"Держава повинна зменшити фінансове навантаження, яке виникло через зелені тарифи. Повинен бути впроваджений механізм стимулювання інвестицій в чисті технології", - зазначила Василенко.

Вона вважає, що запропонований членами Комітету Верховної Ради з економічного розвитку законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в сфері відновлюваної енергетики" (№2543) дозволить державі дотримати зобов'язання перед інвесторами і в той же час зменшити навантаження через виплат по "зеленому" тарифу на ринку енергетики.

"Цей законопроект: дозволяє Україні дотримати зобов'язання, взяті перед міжнародною спільнотою щодо декарбонізації економіки; захищає Україну від міжнародних арбітражів і претензій інвесторів про порушені умови договорів; зменшує навантаження через виплати на ринку зеленої енергетики, економлячи 2,4 млрд грн з наступного року", - повідомила Василенко.

Проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в сфері відновлюваної енергетики" (№2543) зареєстровано у Верховній Раді 6 грудня. За словами одного зі співавторів законопроекту, - депутата Людмили Буймістер - в ньому передбачається добровільне зниження "зеленого" тарифу, схвалене інвесторами.