RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Оголошено війну українській генерації: нардеп прокоментував імпорт електроенергії з РФ, що лобіює Герус

Імпорт російської електроенергії, який лобіює глава енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус, триває, через це вітчизняна генерація і економіка зазнають збитків.

Про це в Facebook написав народний депутат, перший заступник голови комітету з питань енергетики і ЖКГ Олексій Кучеренко, передає РБК-Україна.

"З 8 січня імпорт електроенергії з Росії відновився. Він почався 1 жовтня з ініціативи голови комітету ВР з питань енергетики і ЖКГ Андрія Геруса. З 1 листопада імпорт активізувався, через що зупинялися українські електростанції. До чого це призвело? Падіння промвиробництва в листопаді- 2019 в порівнянні з листопадом-2018 на 7,5% ... Виробництво електроенергії впало на 11,7%. За видами генерації найбільше падіння на ТЕС - "мінус" 22,2%. на ГЕС і ГАЕС - "мінус" 19,7%. На АЕС зниження 4,5%", - написав Кучеренко.

Він зазначив, що імпорт російської електроенергії призвів до примусових обмежень потужностей вітчизняних АЕС з боку "Укренерго", тому вони зазнають збитків.

"Через обмеження "Укренерго" для АЕС на користь імпортної електроенергії державний "Енергоатом" втратив за першу половину грудня 100 млн грн", - написав Кучеренко.

Депутат вважає, що відновлення імпорту призвело до зростання рівня безробіття, адже через простій енергопідприємств впав попит на вугілля і працівників почали звільняти.

"Кількість безробітних зросла за місяць на 29 600 чоловік (на 11,4%). У чималій мірі це завдяки імпорту електроенергії - блоки ТЕС йшли в простій, попит на вугілля знизився, гірники втрачали роботу (в тому числі, на державних шахтах)", - зазначив Кучеренко.

Він вказав, що прийнятий парламентом проект про нібито заборону імпорту електроенергії РФ не привів до припинення імпорту, оскільки тамзбережена можливість для поставки на ринок "на добу вперед". І зазначив, що Андрій Герус "фактично оголосив війну вітчизняної енергогенерації" своїм лобіюванням проектів.

"Андрій Герус - досвідчений бюрократ, був представником президента в Кабміні. Він не може не бачити наслідків лобіювання імпорту електроенергії для економіки і зайнятості населення. Роблю висновок, що версія лобіювання Герусом "приватних" інтересів бізнесменів, які зацікавлені в дешевій електроенергії, небезпідставна. На моїй пам'яті, це перший випадок, коли голова профільного комітету по суті оголосив війну українській енергогенерації - як приватній, так і державній", - підсумував Кучеренко, наголосивши на необхідності припинення імпорту російського струму.

"Є простий і ефективний метод - законодавчо дати можливість НКРЕКП припинити імпорт. Це необхідно зробити якомога швидше", - написав Кучеренко.

Імпорт електроенергії з Росії було відновлено з 1 жовтня 2019 року завдяки "поправці Геруса". Обсяг російської електроенергії, що поставляється на сегмент ринку двосторонніх договорів, перевищив 15%. Зростання російського імпорту призвело до обмеження потужностей українських енергопідприємств.

Раніше Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України звернулася до президента, прем'єра, секретарю РНБО і глави НКРЕКП із закликом зупинити імпорт електроенергії з РФ, підкресливши, що збереження нинішніх обсягів імпорту загрожує зупинкою 75% українських вугледобувних підприємств і більшості атомних блоків.