RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Врятує український газовидобуток: в "Нафтогазі" розповіли про нову програму "Тризуб"

Програма збільшення видобутку газу "2020" була нездійсненна спочатку через низку непереборних факторів, і щоб її врятувати, НАК "Нафтогаз" з дочірнім підприємством АТ "Укргазвидобування" потрібно зосередитися на трьох нових перспективних напрямках.

Про це на прес-конференції заявив директор з інтегрованого газового бізнесу НАК "Нафтогаз України" і в.о. гендиректора "Укргазвидобування" Андрій Фаворов, передає кореспондент "Апострофа".

За словами Фаворова, головною проблемою газовидобутку в Україні сьогодні є майже повне виснаження основних "наземних" родовищ, що призводить до т.зв. "природного" падіння видобутку на, порядку, 1,5 млрд кубометрів газу в рік.

"Шебелінка, наша зірка, напевно, одне з п'яти кращих родовищ, відкритих за історію людства - добігає кінця, ми його вичерпали. Західно-Хрестищенське родовище - те ж саме. За винятком Тимофіївського, з великих запасів у нас мало що залишилося", - підкреслив Фаворов.

Крім виснаження родовищ на обсяги видобутку негативно впливає зношеність фондів, що не оновлювалися десятиліттями. На деяких свердловинах досі стоїть обладнання 60-х років.

У такій ситуації, вважає Фаворов, навіть якщо інші чинники будуть сприятливі - держпрограма "2020" все одно була б недовиконана на порядку 2 млрд кубометрів газу в рік.

Також на проблему наклалися інші - складна економічна ситуація, зниження видобутку приватними компаніями, бюрократичні перепони, через які державний добувач не зміг освоїти ряд родовищ. Через це видобуток газу в 2020 році очікується приблизно на 5 млрд кубів менше від запланованого.

Фаворов вважає, що якщо нічого не змінювати, то незабаром видобуток в країні зменшиться кардинально і "Україна скотиться в газову прірву". Щоб уникнути цього, "Нафтогаз" розробив перспективну програму збільшення видобутку газу під назвою "Тризуб".

Як випливає з назви програми, НАК збирається зосередиться на трьох основних напрямках.

- Надглибоке буріння. Найбільш перспективним тут, за словами Фаворова, є розробка Шебелінського родовища, яке, за даними фахівців, може мати "друге дно" на глибині близько 6 км (зараз розробляються свердловини до 4 км). Раніше "Укргазвидобування" вдалося знайти газ на цій глибині, однак розробка свердловини не була розпочата через відсутність необхідного обладнання. Тепер же, коли обладнання доступне, перед Україною відкриваються перспективи отримати в своє розпорядження родовище з обсягами від 30 до 110 млрд кубометрів. За словами Фаворова, шанси на успіх тут можуть становити близько 30%.

- Газ з щільних порід (т.зв. "сланцевий газ"). На сьогодні "Укргазвидобування" визначилася з першим перспективним ділянкою, який може стати пілотним для України з промислового видобутку газу цього типу. За словами Фаворова, розробка зазначеної ділянки поки пов'язана з низкою труднощів - він знаходиться в болотистій місцевості, яка розташовується на території природного заповідника. Керівник "Укргазвидобування" вважає, що ці труднощі можна подолати.

- Розробка шельфу, і, зокрема, родовища "Дельфін". З географічної точки зору родовище є перспективним, оскільки займає значну територію, та ще й на відносно невеликій глибині. Проблемою може стати, що буквально в 10 км знаходяться бойові кораблі країни-агресора. Так що розвиток цього напрямку, за словами Фаворова, багато в чому буде залежати від зовнішньополітичної ситуації.

Фаворов пообіцяв представити більш точні прогнози по кожному з трьох напрямків приблизно через рік.

"Ми не збираємося зупинятися, будемо йти за нашим планом "Тризуб", сподіваюся, в кінці року або на початку наступного - зможу розповісти про розміри запасів і перспективи кожного з цих трьох напрямків", - пообіцяв директор з інтегрованого газового бізнесу НАК "Нафтогаз України "і в.о. гендиректора "Укргазвидобування".