RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Повернуться в економіку 12 разів: нардеп Буймистер розповіла про інвестування в електромережі

Якщо країна хоче розвиватися - в ній повинні розвиватися електромережі, і у України два шляхи: або країна буде без світла, або залучить інвесторів для оновлення мереж і підніме економіку.

Про це розповіла в Facebook народний депутат Людмила Буймистер.

"Мережі зношені на 80%, а в деяких регіонах і на 100%. Наші електромережі побудовані в 60-70-х роках, і їх термін експлуатації - 30 років. Тому люди страждають від аварій і відключень електроенергії", - зазначила народний депутат.

На її думку, електромережі - це база для розвитку будь-якого бізнесу.

"Залучаючи інвестиції в будь-яку сферу економіки, перше, що цікавить іноземних інвесторів, - якість електромереж, можливість і вартість приєднання, надійність електропостачання - чи не згорить обладнання від стрибків напруги в мережі. Для залучення інвесторів потрібні оновлені мережі. В цьому допоможе RAB-регулювання", - вважає Людмила Буймистер.

На її думку, щоб Україна була конкурентною на світовому ринку, країні потрібні "розумні" електромережі. Але при нинішньому тарифоутворенні немає коштів, щоб зробити їх такими.

"Стимулююче тарифоутворення з правильною методологією може залучити інвестиції в електромережі, зробити їх "розумними", дати основу "зеленому" енергопереходу. Результат - залучення 0,5 млрд дол інвесткапіталу і розвиток енергоінфраструктури. Досвід будівництва мереж говорить, що 1 долар, вкладений в будівництво, обертається 12 разів. Це дає можливість виплачувати зарплати людям, розраховуватися з виробниками, які платять податки і наповнюють бюджет. Тому розвиток електромереж є двигуном розвитку економіки", - зазначила депутат.

Людмила Буймистер підкреслила, що українці внаслідок впровадження RAB-регулювання також отримають вигоди. Серед них - дешеве підключення, стабільна і надійна система, що працює без перебоїв, і низька ціна в платіжці.

"Ми зможемо платити за те, що спожили, а не за те, що розгубили по дорозі через діряві мережі", - пояснила Людмила Буймистер. І додала, що є надія, що держрегулятор скористається порадами експертів і досвідом інших країн, і країна зможе стабільно розвивати економіку, а не йти на поводу окремих зацікавлених осіб.

Як раніше повідомлялося, Артур Огаджанян, партнер департаменту корпоративних фінансів компанії Deloitte в Україні повідомив, що за нинішньої схеми тарифоутворення операторів системи розподілу підприємства не мають стимулів інвестувати кошти в підтримку мереж і підвищення якості послуг понад затвердженої інвестиційної програми. Вихід один - перехід на стимулююче регулювання відповідно з європейським досвідом, що за рахунок відновлення мереж створить тенденцію до зниження тарифів.

Нагадаємо, ДП "Укрпромзовнішекспертиза" повідомило, що дефіцит інвестицій в українські електромережі становить 17,5 млрд дол. На думку Мінекономіки і Міненерго, виправити ситуацію може перехід на стимулююче регулювання на ринкових умовах.