RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Бізнес

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

НАБУ слід закрити справу щодо "Роттердам+" - адвокат

Звинувачення НАБУ у справі "Роттердам+" неспроможні з економічної та юридичної точки зору.

Про це повідомила адвокат Наталії Дригваль в інтерв'ю "Обозреватель".

"У разі висунення офіційного звинувачення необхідно мати докази. Ця справа виглядає як політичне замовлення і демонструє подвійні стандарти", - зазначила вона.

Під подвійними стандартами адвокат має на увазі відсутність реакції правоохоронців щодо формули "Амстердам+", яка затверджена керівництвом держави при визначенні ціни на газ.

"Аргументи, що" Амстердам+" і "Роттердам+" різні, можна прийняти тільки в тому, що це два різних міста, але принцип формул однаковий. Отже, що потрібно робити НАБУ / САП - відкривати справу проти перших осіб держави або закривати існуючу справу? Мені здається, третього варіанту не дано", - підкреслила адвокат.

Аргументи НАБУ і САП, за словами адвоката, або неспроможні, або суперечливі. Так, долучена САП до справи експертиза заснована на припущенні детективів НАБУ, що включення витрат на транспортування у формулі може бути незаконним.

"Одна з експертиз, яку виконував Київський науково-дослідний інститут судових експертиз для САП, підтвердила обґрунтованість формули і відсутність збитків, але САП вирішила не брати її до уваги", - вказала адвокат.

Сторона захисту підготувала ряд експертиз, які підтверджують обґрунтованість використання "формули" в Україні і правомірність включення транспортних витрат в розрахунок ціни вугілля.

Відносно тверджень НАБУ і САП про існування "змови", то вони, за словами Наталії Дригваль, також суперечать логіці розслідування.

"Якщо вірити в теорію "змови", то затвердження формули не мало сенсу. Ціна на вугілля у формулі встановлювалася згідно з думкою Регулятора без прив'язок до світових цін. Без формули "домовлятися" було б простіше, що суперечить "теорії" звинувачення", - зазначила вона.

Адвокат зазначає, що зі звинувачень НАБУ і САП не ясна мотивація обвинувачених і немає доказів отримання неправомірної вигоди.

Формула "Роттердам+" діяла для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозної вартості електроенергії для промислових споживачів в період 2016-2019. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен. Формулу було скасовано з введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля і електроенергії для промисловості зросла.

10 липня за дорученням ОПУ і за посередництва Міненерго "Центренерго" уклала контракт на покупку українського вугілля за ціною імпортного паритету за формулою "Роттердам+".

Уряд Олексія Гончарука ввів, а уряд Дениса Шмигаль затвердив в меморандумі з МВФ (підписаний президентом Зеленським) аналогічний підхід для визначення ціни газу для населення - т.зв. "Амстердам+". Він також передбачає включення вартості доставки газу з Нідерландів - біржа TTF.