RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Привілеїв не буде: в Нафтогазі назвали умову запуску "Північного потоку-2"

Розблокування доступу європейських покупців до придбання російського і центральноазійського газу на східному кордоні України та подальшого самостійного бронювання транзитних потужностей є юридично обов’язковою передумовою сертифікації "Північного потоку-2".

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, передає прес-служба НАКу.

"Не можна забезпечити доступ третіх сторін тільки до "Північного потоку-2". Бо тоді він стане якраз привілейованим, порівняно з іншими газопроводами, що йдуть з Росії в Європу – наприклад, через Україну. Німецький регулятор не має сертифікувати "Північний потік-2" до розблокування Росією українського газопроводу для третіх сторін. Щоб європейські компанії змогли отримувати газ на кордоні Україна-Росія і потім самостійно бронювати транзит через Україну", - сказав Вітренко.

Вітренко нагадав, що прямими вимогами Третього енергопакету є відокремлення оператора газопроводу від впливів Газпрому та Путіна, а також забезпечення вільного доступу покупців до придбання газу та подальшого бронювання транзитних потужностей (а це можливо тільки при встановленні точки продажу газу на виході з російської газотранспортної системи – в Усть-Лузі).

"Що дуже важливо для нас: все це має поєднуватися з принципом солідарності, закладеним у договір про заснування ЄС. Якраз нещодавно було рішення європейського суду, який вказав, що німецький регулятор при сертифікації газопроводів має застосовувати цей принцип. Коли німецький регулятор сертифікуватиме Північний потік-2 – має також переконатися, що цей газопровід не опиниться у привілейованому становищі, порівняно з іншими", – сказав голова правління Нафтогазу.

Нагадаємо, 16 вересня, президент України Володимир Зеленський створив робочу групу з нейтралізації ризиків, пов'язаних з будівництвом магістральних газопроводів в обхід України, в тому числі "Північного потоку - 2".