RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Бізнес

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Є певні ризики: експерт оцінила ймовірність віялових відключень електроенергії

На сьогоднішній день більшість електроенергії в Україні виробляється на АЕС. Однак технічні несправності можуть призвести до зупинки блоків, а проблеми з вугіллям не дозволять компенсувати нестачу енергії за допомогою ТЕС.

Про це заявила експерт із енергетичних питань Ольга Кошарна, повідомляє "Апостроф".

За її словами, потужність атомної енергетики в Україні традиційно використовувалася не повною мірою, хоча в інших країнах їх використовують на 90% і вище.

"Вони завжди страждали від диспетчерських обмежень, коли роботу блоків обмежували для того, щоб підтримати теплову генерацію та шахтарів, які забезпечують її паливом. Тому атомна енергетика рідко працювала більш ніж на 60% від встановленої потужності", - додає експерт.

Посилена експлуатація АЕС, на думку Кошарної, є позитивним явищем. Однак ядерні енергоблоки не є надійними на 100%, і можливі технічні несправності.

"Тому на той випадок, якщо спрацює автоматична система захисту і один з блоків відключиться, має бути можливість швидко підключити до мережі 3-4 теплові блоки, що компенсують його потужність. І зазвичай на ТЕС має бути достатньо вугілля, щоб забезпечити безперебійну генерацію на час усунення несправностей. Однак на сьогоднішній день у резерві практично знаходяться лише два блоки, що створює певні ризики для балансування системи у разі зупинення атомних блоків".

Як повідомили аналітики Energy Map, на даний момент енергосистема працює стабільно, а заходи для примусового зниження споживання (віялових відключень) не застосовуються.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що американська компанія Westinghouse і НАЕК "Енергоатом" підписали угоду про реалізацію проектів будівництва двох енергоблоків Хмельницької АЕС.