RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Урядова комісія підготувала проект рішення, яке вдарить по газовидобувній галузі – джерела

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі 13 липня може ухвалити рішення, яке вдарить по газовидобувній галузі. Відповідний проект для голосування вже підготували у Міністерстві економіки України, повідомили два джерела у НАК "Нафтогаз України" та Міністерстві енергетики України.

Проект документу передбачає позбавлення американської компанії можливості поставляти для України бурильну і обсадну трубу для газових свердловин державної компанії "Укргазвидобування" шляхом запровадження додаткового мита у розмірі 52%.

"Якщо міжвідомча комісія ухвалить таке рішення, газовидобувна галузь державного сектору фактично зупиниться. Укргавзидобуванню нема звідки взяти півмільярда гривень на покриття додаткових витрат. Все це робиться під виглядом захисту національного виробника. Але в Україні бурильна і певний вид обсадної труби взагалі не виробляються. Її залишки на складах Укргазвидобування майже вичерпані. Далі – зупинка роботи свердловин і криза", - повідомило джерело у Міністерстві енергетики України.

Як відомо, компанія Інтерпайп ініціювала перед Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі антидемпінгове розслідування проти виробників бурильної та обсадної труби, яку за результатами двох публічних торгів має поставити в Україну американська компанія Vorex.

Раніше повідомлялося, що у Конгресі США вкрай стурбовані спробами зірвати поставку в Україну труб для видобутку українського газу. Відповідне звернення було направлено до Державного департаменту США та Міністерства економіки України.

Бурильна і обсадна труба – високотехнологічна продукція, без якої буріння свердловин і видобуток газу є неможливим.