RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Олігарха Кропачова повертають "смотрящим" у вуглепром - політолог

Впродовж тривалого часу український вуглепром перебував під контролем "смотрящих", які забезпечували освоєння бюджетів, що виділялися на дотування галузі.

Нинішня влада замість руйнування "схематозу" вирішила завести на вуглепром нового/старого "смотрящого" олігарха Віталія Кропачова, пише у колонці на "Цензорі" політолог Віталій Кулик.

За даними Кулика, окремі особи в Офісі президента та в Міненерго фактично визначили Кропачова куратором вугільної промисловості. Його люди лобіюються на посади керівників державних шахт.

"Якщо раніше "крали" з прибутків, то Кропачов винайшов метод "красти" зі збитків", - стверджує політолог.

Прикладом такого схематозу він назвав ТОВ Корпачова, яка нібито "добиває" ДП "Краснолиманська" за наступною схемою: ТОВ користується активами ДП, безкоштовно здійснює роботи, але при цьому не дає заробляти ДП. За оцінками, що навів експерт, ТОВ Корпачова завдала збиток державним інтересам на суму близько 12,5 млрд гривень.

"Відкриті кримінальні провадження щодо діяльності компаній Кропачова не надто стримують поширення його власного впливу в вугільній галузі… Можливо тому, що тепер "смотрящі" потрібні нинішній владі? Але чи не знищить остаточно цей "схематоз" наш вуглепром? Втрати в добутку вугілля фіксувалися ще до Великої війни. Сьогодні ми втратили контроль над половиною шахт. Поки ми якось балансуємо, теплі зими нас рятували, але чи на довго? Ми ризикуємо вбити галузь і отримати не лише блекаут, а й замерзлі батарей в національному масштабі", - пише Віталій Кулик.