RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Блогер Сергій Іванов розповів про схему "смотрящего" за вугільною галуззю

У вугільну промисловість повертається "смотрящий" Віталій Кропачов, який вже отримав важелі впливу на призначення менеджменту державних шахт та визначає компанії, які виконуватимуть підрядні роботи на вугільних підприємствах.

Про це написав відомий блогер Сергій Іванов у своїй колонці.

В якості специфіки ведення "бізнесу" Кропачовим на контрольованих вугільних підприємствах автор вказав приклад взаємин ТОВ "Краснолиманське" (фірма Кропачова) з державним підприємством ДП "ВК "Краснолиманська". Схему Сергій Іванов вказав наступну: приватна фірма контролює фонди держпідприємства, використовує його обладнання та робочу силу, ріже вугілля на пластах ДП, прибутки фірма нібито забирає собі, а збитки залишає держпідприємству. Фірма також отримує та освоює дотації на ДП від держави – "заробляє не лише на прибутках, а й на збитках… В результаті, державна шахта зношує своє обладнання, не може його оновити, інфраструктура підприємства руйнується".

Сергій Іванов певен, що в результаті діяльності Кропачова залишиться нерентабельна шахта, звідки людей звільнять, шахту закриють, мономісто, в якому ця шахта є системоутворюючою, поповнить список депресивних міст.

"І таке майбутнє очікує увесь український вуглепром, оскільки "смотрящі" - це не про реформу галузі та ефективний менеджмент, не про модернізацію виробництва чи "зелений перехід". "Смотрящі" завжди про корупцію, тіньові схеми та розкрадання бюджету. А в умовах війни "смотрящі" - це передусім про мародерство", - пише Сергій Іванов.