RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

В "Нафтогазі" Чернишова ігнорують проблему призначення останнього члена Наглядової ради - відповідь НАК

Незважаючи на те, що доукомплектування Наглядової ради "Нафтогазу" сьомим учасником є у переліку першочергових реформ від США до української влади, у "Нафтогазі" відмовилися пояснювати причини, з яких проведення відповідного конкурсу вже більше року відкладається, і називати дату його можливого проведення, переадресувавши ці запитання до Кабміну.

Відповідна позиція викладена у відповіді НАК "Нафтогаз" на журналістський запит інтернет-видання "Апостроф".

"Єдиним власником НАК "Нафтогаз України" є держава в особі Кабінету Міністрів України. Саме Кабінет Міністрів виконує функцію загальних зборів компанії… Враховуючи вищенаведене, компанія не може надати відповідь на запитувані вами питання, оскільки вони належать до виключної компетенції загальних зборів", - йдеться у відповіді НАК "Нафтогаз".

Нагадаємо, що після звільнення незалежних членів Наглядової ради НАК 28 квітня 2021 у Державному департаменті США неодноразово висловлювали занепокоєння щодо відсутності незалежного контролю роботи компанії і закликав позитивно врегулювати це питання. 24 січня 2023 Кабінет міністрів України обрав 6 членів Наглядової ради НАК. 8 грудня 2022 оголошено про проведення відбору на посаду незалежного члена Наглядової ради НАК, проте конкурс досі не відбувся, попри те, що відповідна вимога входила у перелік першочергових реформ, які має провести Україна для продовження надання їй допомоги. Лист із переліком реформ був надісланий США до Кабміну, Офісу президента наприкінці вересня 2023.

16 жовтня 2023 в інтерв'ю Kyiv Post Олексій Чернишов заявив, що діючого складу Наглядової ради "абсолютно достатньо для роботи та ухвалення рішень". 28 жовтня у інтерв'ю "Радіо Свобода" чиновник пообіцяв, що призначення незалежного члена ради відбудеться "найближчим часом".

"Апостроф" 11 грудня звернувся до голови НАК "Нафтогаз України" Олексія Чернишова із журналістським запитом, попросивши дати відповідь на наступні запитання:

"1. Через які причини останній член Наглядової ради НАК "Нафтогаз" досі не призначений?

2. Коли буде призначений останній член Наглядової ради НАК "Нафтогаз"?

3. Чи вбачаєте Ви у затримці призначення порушення статуту НАК "Нафтогаз", згідно з яким Наглядова рада НАК має складатися з семи членів? Які особи відповідальні за це порушення?".

Втім, НАК "Нафтогаз" не дало відповідей на ці запитання, переадресувавши їх до Кабміну. Також копія запиту була відправлена першому віцепрем'єр-міністру — міністру економіки Юлії Свириденко. Відповіді досі не отримано.