RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Зеленський і Шмигаль не звертають уваги на пособників ФДМУ, які топлять Електроважмаш - експерт

Завод Електроважмаш на межі банкрутства: заборгованості перед постачальниками і співробітниками, податкові борги. У підприємства немає коштів для розрахунку за своїми зобов'язаннями, портфель замовлень порожній.

Про це пишуть "Економічні новини".

"Харків повнився розмовами про страйк на заводі Електроважмаш. Але соціальний вибух тимчасово заглушили - в.о. директора заводу Віктор Бусько, за даними ЗМІ, дружний з главою ФДМ Дмитром Сенниченком і його замом Денисом Кудріним, за словами співробітників заводу, в черговий раз докладно "нагодував колектив сніданками", - пишуть ЗМІ.

У мережу потрапив запис бесіди Бусько з колективом, де робочі розповідають про заборгованість по зарплатах і неможливість утримувати сім'ї. Один із співробітників повідомляє гендиректору: "У нас є на тиждень роботи. З нового року я не знаю, чим завантажити. Замовлень немає, завдання немає. Як людям в очі дивитися? Людина 2/3 часу сиділа без роботи. У нас 4-денка, зарплати не платять. Як жити людям, ви можете пояснити? І видати нам зарплату хоча б за місяць", - розповідає співробітник директору на відео, яке опубліковано в Facebook.

За рік управління Віктора Бусько Електроважмаш доведений до зупинки: ЗМІ облетіла інформація, що завод встановив рекорд за податковою заборгованістю в розмірі понад 2,1 млн грн, а за позовом постачальників в черговий раз арештовані рахунки заводу. Заборгованість перед постачальниками обчислюється десятками мільйонів гривень, на розгляді судів десятки позовів про стягнення боргів. Число проваджень щодо заводу (схвалені судами примусові стягнення) - з вересня по листопад збільшилася в 2,5 рази: з 88 млн грн до 219 млн грн.

Виручка Електроважмашу в 2020 році наближається до нуля, але в 2018, коли заводом керував звільнений ФДМ Костюк, обсяги виручки перевищували 1,5-2 млрд грн.

"Підприємство не в змозі задовольнити вимоги постачальників і кредиторів, погасити борги. Ініціювання процесу банкрутства Електроважмашу - питання часу. - прогнозують ЗМІ. - Не зайвим буде нагадати, що ФДМУ отримав завод від МЕРТ рік тому для підготовки до великої приватизації, але конкурс майже відразу перенесли на невизначений термін".

"Враження, що Електроважмаш став жертвою мародерів. Змінюються прем'єр-міністри, губернатору плювати на економічну і соціальну проблему міста і області. А проблема Електроважмашу - проблема міста, хоча розвалили його з Києва. Електроважмаш - ілюстрація безвідповідальності, коли Київ не бачить, що відбувається в країні далі Печерська, Липок і "Велюра", - прокоментував експерт Володимир Цибулько.

Зупинка Електроважмашу, одного з найбільших заводів Харкова з багатотисячним колективом, стане для міста соціальним і економічним ударом.

"Поки ФДМ звітує про продажі АЗС в рамках великої приватизації, співробітники Електроважмашу з жахом спостерігають за заходом заводу. Ілюстрацією краху є не тільки економічні показники і затримки зарплат, а й виробничі корпуси, що руйнуються. Фокус з "завтраками від Буська" пройшов в останній раз - один страйк на заводі влітку сколихнул Харків. Далі - зупинка виробництва і неоплачувані безстрокові відпустки для колективу. В результаті - приватизація за безцінь або розпродаж заводу-банкрута з молотка. Разом з цим і втрата унікального високотехнологічного виробництва", - прогнозують автори матеріалу.