RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

"Метінвест" і Ferrexpo проти підвищення тарифу "Укренерго" і пропонують перевірити дотації "зеленим" енергетикам

Представники промислових підприємств України виступають категорично проти підвищення з 1 квітня тарифу на транспортування електроенергії мережами НЕК "Укренерго" на 7,5%, до 316,08 грн/МВт-год, і пропонують Національній комісії регулювання енергетики і комунальних слуг перевірити обсяги необхідних субсидій "зеленим" енергетикам.

"Полтавський ГЗК виступає проти цього підвищення. Починаючи з грудня 2016 тариф "Укренерго" зріс з 52,51 грн до 293,93 грн/МВт-год, тобто, на 460%. Разом із запропонованим підвищенням до 316,08 грн/МВт-год зростання тарифу менш ніж за півтора року складе 500%. У результаті додаткові витрати ПГЗК складуть близько 60 млн грн на рік", - йдеться в листі Полтавського ГЗК на адресу Валерія Тарасюка, голови НКРЕКП.

Згідно з документом, незрозумілою є причина підвищення - покриття боргів перед суб'єктами господарювання, які виробляють електроенергію з "найбільшим в Європі і абсолютно неконкурентоспроможним "зеленим" тарифом.

"Вважаємо неприпустимим дотування окремих галузей або підприємств за рахунок промисловості і роздрібних споживачів, які вимушені оплачувати завищені і неринкові енерготарифи", - констатується в листі ПГЗК компанії Ferrexpo.

ММК ім. Ілліча, що входить в гірничо-металургійну групу "Метінвест" вказує в листі, що підвищення тарифу "Укренерго" призведе до додаткових витрат більш ніж на 20 млн грн в рік, в наслідок чого очікується зростання цін на сировину і продукцію машинобудівних підприємств. Для ММК ім. Ілліча це призведе до погіршення фінстану, вимивання обігових коштів і до скорочення обсягів виробництва, інвестицій, зайнятості. На ММК ім. Ілліча вказують, що в період пандемії завданням української держави є підтримка стратегічних галузей економіки, а не посилення тиску на них. Згідно з документом, підвищення тарифу "Укренерго" на 7,5% мотивується тим, що додаткові 3 млрд грн необхідно направити на виплату кредитів для розрахунків з "зеленими" енергетиками.

"Підтримка відновлюваної енергетики - обов'язок держави, і ми вважаємо помилковим і небезпечним включати витрати в тариф "Укренерго"... Є можливість скоротити витрати на "зелених" енергетиків на 20% за рахунок державного фінансування. Підстави для цього прописані в законі 810-ХI, тому НКРЕКП слід наполягати на включенні додаткових 14 млрд грн до держбюджету", - підкреслюється в листі ММК ім.Ілліча.

Федерація роботодавців України (представляє інтереси близько 8,5 тис підприємств, які генерують 70% ВВП і дають роботу понад 5 млн людей) пропонує НКРЕКП не підвищувати тариф "Укренерго" і звернутися до уряду з ініціативою внести зміни до держбюджету, передбачивши в ньому фінансування спецобов'язків "Укренерго" на 11,531 млрд грн шляхом випуску 5-річних ОВДП для розрахунків із "зеленими" енергетиками. ФРУ вказує на необхідність закласти в держбюджет додаткові 3,543 млрд грн у вигляді фінпідтримки "Укренерго" для обслуговування кредитів, узятих для розрахунків з "зеленими" енергетиками.

Промисловці виступили за те, щоб зберегти тариф "Укренерго", розглянути можливість його зниження, перевірити необхідний обсяг субсидій для фінансування "зелених" тарифів з урахуванням тенденцій на ринку е/е і динаміки розвитку "зеленої" енергетики.