RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Потенціал брухтозаготівлі в Україні у 2023 році не перевищить 1 млн т - експерт

Максимальний обсяг брухту чорних металів, який брухтозаготівельні компанії зможуть зібрати на українському ринку в 2023 році, не перевищить 1 млн т.

Про це повідомив заступник гендиректора ДП "Укрпромзовнішекспертиза" Сергій Поважнюк, пише UAProm.

За його словами, із цього обсягу на українські металургійні підприємства буде поставлено 850 тис. т, а експортні постачання становитимуть 150 тис. тонн. При цьому за 5 місяців 2023 року заготівля в Україні склала 424 тис. т.

"Тобто, 1 мільйон тонн – це той брухт, який Україна може заготовити в умовах війни", - наголосив експерт, нагадавши, що це значно менше за довоєнний обсяг заготівлі у 4 млн тонн.

Сергій Поважнюк уточнив, що прогноз враховує скорочення показників роботи "АрселорМіттал Кривий Ріг" через проблеми з водопостачанням, викликаним підривом дамби Каховської ГЕС. Заступник гендиректора "Укрпромзовнішекспертизи" зазначив, що 70% легкодоступного металофонду знаходиться у 4-х областях: Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській та Донецькій.

"Зараз ці області перебувають у зоні воєнного конфлікту чи під обстрілами, тому ці регіони України не можуть давати 500 тис. т брухту, як це було раніше", - констатував він, додавши, що інші області в змозі дати 600 тис. т.

За словами Сергія Поважнюка, за такого рівня брухтозаготівлі виплавка сталі за підсумками поточного року може перевищити 6 млн т.

Як прогнозували аналітики ГМК-центру, за підсумками 2023 зниження заготівлі брухту становитиме 5-10%, до 900-950 тис. т.

"Активні бойові дії на сході та на півдні України продовжуватимуться, і це означає подальше скорочення збору металобрухту. У семи областях України очікуються настільки незначні обсяги заготівлі, що їх можна оцінити як нульові. Це Донецька, Запорізька, Сумська, Луганська, Миколаївська, Херсонська, Чернігівська області", - наголошували експерти.