RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Українські брухтарі почали відвантаження на Туреччину завдяки реекспорту через Болгарію

Українські підприємства відкрили новий напрям для експорту брухту, розпочавши відвантаження у напрямку Болгарії.

Цей маршрут може використовуватись для подальшого реекспорту української сировини до Туреччини, йдеться у статті UAprom "Болгарський перець: українські брухтарі віднайшли новий шлях реекспорту металобрухту через ЄС".

Зазначається, що у травні цим маршрутом, який дозволяє сплачувати мінімальне експортне мито у 3 євро/т замість 180 євро/т, пішла тестова партія обсягом 250 тонн, а вже в червні показник підскочив у 10 разів, до 2,5 тис. т.

"Звичайно, українські брухтарі можуть апелювати до того факту, що в Болгарії розташований електрометалургійний завод Stomana, якому раптом критично знадобилася сировина з України. Однак це підприємство знаходиться поряд із сербським кордоном і традиційно імпортує брухт із Сербії та західної Румунії. При цьому сама Болгарія більшу частину брухтозаготівлі у східних регіонах експортує до Туреччини. Цілком логічно, що й український металобрухт вирушив цим же шляхом через Чорне море", - зазначається у статті.

Постачання до інших країн ЄС також відбуваються переважно не на користь металургійних заводів. Таких угод у першому півріччі цього року, за оцінкою Держмитниці, було лише 5-10% від загального обсягу постачань у 92 тис. т.

Постачання ж за такими напрямками як Польща, Литва та Болгарія переважно відбувається на адресу трейдерів в морських портах. Зокрема, у 1 півріччі практично 90% експорту (до 80 тис. т) було спрямовано на склади польських торговців.

"Безперечно, якась частка від цього обсягу потрапила і на польські метзаводи, але, згідно з митною статистикою Польщі, країна значно збільшила експорт металобрухту до Туреччини та… Індії у контейнерах. Аналогічна ситуація з Литвою, де весь український брухт "споживає" морський порт міста Клайпеда", - йдеться у статті.