RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Київ може втратити мільярди інвестицій через блокування держпідприємством забудови Варшавського мікрорайону - ЗМІ

Понад 1,5 млрд грн вклали міжнародні інвестори в розвиток інфраструктури ділянок ДП "Пуща-Водиця" в Києві, щоб створити новий квартал, але ДП "Пуща-Водиця" раптово вирішило переглянути угоди, через що інвестори ризикують залишитися без своїх будинків.

Про це йдеться в матеріалі "Киеввласть".

З 2008 по 2015 компанії, частина з яких входить в Stolitsa Group, уклали з ДП "Пуща-Водиця" ряд інвестиційних угод, за якими комбінат передав занедбані ділянки (понад 200 га) під забудову. Угоди були затверджені Мінагрополітики. Перший дозвіл на виконання будівельних робіт було отримано у вересні 2015. Девелоперами був розроблений детальний план території (ДПТ), компенсовані в бюджет втрати сільськогосподарських земель. На розвиток інфраструктури було спрямовано понад 1,5 млрд гривень інвестицій. Приклад подібної трансформації - ЖК "Варшавський мікрорайон" на Виноградарі з комплексом "Retroville".

Але в 2020, після призначення в.о. директора комбінату Анатолія Шинкаренка і зміни органу управління на Фонд держмайна, ДП вирішило переглянути угоди, аргументуючи це "знищенням держвласності".

"З призначення цього, вже колишнього в.о. директора, і розпочато ряд подій, які перешкоджають виконанню інвестиційних угод. Він почав цю історію, яка завершилася пропозицією з боку агрокомбінату переглянути ключові умови раніше укладених угод", - розповів гендиректор Stolitsa Group Едуард Соколовський.

Він зазначив, що лист Шинкаренка міг бути реакцією на прохання повернути поворотну допомогу в 65 млн грн, яку девелопер надав ДП для сплати податків і заробітної плати.

"Ми проводили численні переговори на різних рівнях і досягли домовленості щодо врегулювання спірних питань з ДП "Пуща-Водиця"... За нашою інформацією, Фонд держмайна звернувся до ДП "Пуща-Водиця", з вимогою оскаржити в судовому порядку дійсність укладених інвестиційних угод, що для нас стало несподіванкою...", - підкреслив Едуард Соколовський.

Stolitsa Group почала готувати позови, щоб спонукати ДП до виконання своїх зобов'язань, а покупці квартир - інвестори "Варшавського мікрорайону" побоюються заморозки будівництва: "Нас, як інвесторів "Варшавський плюс", фактично взяло в заручники держпідприємство. Ми несемо збитки - замість того, щоб оселитися у власних квартирах, змушені знімати житло і платити за оренду. І це при тому, що забудовник зобов'язання перед нами виконав, будинки зведені в термін. Однак ДП "Пуща-Водиця" ухиляється від виконання своїх функцій... Ми зіткнулися з державною машиною, яка заблокувала процес введення будинків в експлуатацію, і коли це закінчиться - ми не розуміємо", - говорить інвестор Анастасія Ляцевич.

"Компромісним рішенням було б виконання вже підписаних зобов'язань між ДП "Пуща Водиця" та Stolitsa Group, передача житла інвесторам, а вже потім переведення розглядів в суди, де пошук істини може затягнутися на роки", - пише автор матеріалу.

Генеральний директор Stolitsa Group Едуард Соколовський сподівається на швидке вирішення ситуації і запевняє, що девелопер продовжує будівництво ЖК "Варшавський" і збирається виконати свої зобов'язання перед покупцями квартир в повному обсязі.