RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Нардеп Данченко оцінив шанси цифровізації в Україні і назвав головну умову проведення реформи

Глобальна реформа цифровізації і розробка стратегії цифрової економіки в Україні дозволить країні стати в один ряд з найуспішнішими країнами світу і заощадити значну кількість бюджетних коштів, проте для проведення реформи необхідно вирішити декілька важливих питань.

Про це заявив народний депутат, голова Комітету з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко в інтерв'ю "Апострофу".

Він зазначив, що тема цифровізації піднімалася на рівні парламенту ще п'ять років тому, проте для початку реалізації реформи не вистачало, зокрема, політичної волі.

"У нашій коаліційній угоді прописана консолідація всіх питань інформатизації в одному органі. В усьому світі цим займається окреме міністерство або окремий віце-прем'єр ... Найбагатші країни світу, такі як Великобританія, США, Франція, Південна Корея, та ж Польща, мають стратегію розвитку цифрової економіки", - заявив депутат.

Глава профільного комітету уточнив, що для повноцінної цифровізації, зокрема, необхідно буде внести ряд змін в роботу уряду, переформатувавши кілька міністерств.

"Це адміністративна реформа, а не просто створення чергового міністерства. Агентство з питань електронного урядування ліквідується, а його функції передаються. Функції адміністрації зв'язку, які знаходяться в Держспецзв'язку - теж прибираються. Міністерство юстиції - ліквідується, а все перекладається в цифрову форму і на блокчейни", - пояснив він.

Нардеп Данченко розповів про економічний і соціальний ефект реформи, на його переконання, цифровізація могла б припинити соціальну напруженість в сировинних регіонах і стабілізувати фінансовий стан українців.

"Якщо реалізувати те, про що ми говоримо, то це близько 4 млрд гривень економії на рік. Замість сировинних економік Луганщини і Донеччини потрібно будувати Силіконові долини ... Якби за історію незалежності держава приділила б увагу інноваційній економіці в Донецькій і Луганській області, то ми виховали б там покоління інноваційних людей з кругозором, вибачте, не шахт, а нових світових тенденцій - і не втратили б ці регіони ", - заявив депутат.

Також він згадав і основні проблеми, пов'язані з реалізацією реформи цифровізації. На його думку, за відсутності цифрової інфраструктури реалізувати таку реформу буде надзвичайно складно.

"Цифровізація - це не створення програми в смартфоні. Щоб вводити такі технології, треба спочатку підготувати країну і людей до таких змін ... Підготовчий процес можна за шість місяців завершити, за рік можна державу перевести на хороший початковий рівень цифрової держави ... Але не забувайте , що масові введення можливі лише за рахунок доступу до цифрових каналів високошвидкісного зв'язку. Ці сервіси якось повинні між собою бути пов'язані. Щоб використовувати це все, ти повинен мати зв'язок. Тому потрібно побудувати цифрову інфраструктуру доступу до високошвидкісного інтернету по всій країні. А цього у нас в Україні до цих пір немає", - підкреслив глава профільного комітету парламенту.