RU  UA

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Стало відомо про нові проблеми з газовим проектом Путіна в ЄС

Стало відомо про серйозні проблеми з експлуатацією "Північного потоку-2", за яким Росія має намір качати газ в Європу в обхід України, на території країн ЄС.

Про них в інтерв'ю "Апострофу" розповів партнер консалтингової компанії RusEnergy Михайло Крутіхін.

"Згідно з планом "Газпрому", який поки йде за графіком, в листопаді цього року можуть початися випробування готової підводної частини газопроводу. І вже в грудні газ з нього може потрапити до Німеччини. Але є проблема - далі доля (газопроводу, - "Апостроф") на території Німеччини зависає у повітрі, оскільки приймати газ із "Північного потоку" повинні два газопроводи. З "Північного потоку" його приймає OPAL, а з "Північного потоку-2" повинен приймати ще поки не побудований газопровід EUGAL. У OPAL, який зараз працює фактично на повну потужність, теж є великий знак питання щодо його долі. У 2016 році регулятори ринку в Німеччині ухвалили, як виняток, що OPAL може приймати на 100% російський газ. Є апеляція в європейських судах, і рішення щодо долі OPAL судді поки не винесли. Абсолютно те ж саме буде відбуватися з EUGAL, тому що за європейським уявленням, ті газопроводи, які проходять через кордони країн-членів Євросоюзу, повинні підкорятися антимонопольному законодавству. Ці газопроводи - OPAL і EUGAL - перетинають кордони, заходячи до Чеської Республіки, і далі йдуть до Австрії. Чи дозволять EUGAL приймати повністю російський газ чи ні, - поки рішення з цього приводу немає", - пояснив він суть проблеми.

Докладніше про перспективи реалізації російських обхідних газопроводів і їх загрозу для України, читайте в матеріалі "Апострофа": Газова голка для Європи: чому Росії не обійтися без України - енергетичний експерт.