RU  UA

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Намічається катастрофа: у Фонду гарантування вкладів критично не вистачає коштів

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб України протягом останніх кількох років зазнає величезних збитків, у зв'язку з чим не в змозі здійснювати виплати в державний бюджет країни. Це пов'язано, в першу чергу, з тим, що оцінна вартість переданого в фонд майна банків істотно нижча балансової.

Про це йдеться в публічному звіті про діяльність Державної аудиторської служби за 2019 рік.

Збитки фонду з 2016 року станом на 2018 рік зросли до 78,4 млрд гривень. Причинами цього стали залучення кредитів від Національного банку України і придбання облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), випущених Мінфіном в обмін на векселі для забезпечення відшкодування вкладникам неплатоспроможних банків гарантованої законом суми вкладів.

Відзначається, що за станом на 30 листопада 2018 року Нацбанк визнав неплатоспроможними 94 банки, вкладникам яких, відшкодовуючи гарантовану суму, Фонд виплатив понад 87 млрд гривень.

"Основними джерелами компенсації витрат Фонду, пов'язаних з відшкодуванням коштів вкладникам неплатоспроможних банків і виведенням таких банків з ринку, є надходження від регулярного збору банків-учасників, які становлять близько 3,5 млрд гривень в рік, і надходження від банків, що ліквідуються", - сказано в документі.

Надходження від банків, які виводили з ринку, за вказаний період склали лише 19,5 млрд гривень (або 53% від загальної суми надходжень). Тобто у Фонду немає можливості погасити повністю зобов'язання перед державним бюджетом за векселями, переданим Міністерству фінансів України в обмін на ОВДП, і відсотках по них.

Уточнюється, що значними ризиками по компенсації витрат Фонду, а отже і бюджету, є величезне знецінення активів неплатоспроможних банків.

"Протягом 2014-2018 років відбулося значне навантаження на державний бюджет України за рахунок випущених ОВДП в обмін на векселі Фонду на суму 58,6 млрд гривень і додаткове навантаження на державний бюджет на суму 29,2 млрд гривень через перевищення платежів з державного бюджету, пов'язаних з погашенням та обслуговуванням ОВДП, над надходженнями до державного бюджету за виданими Фондом векселями в обмін на ці ОВДП", - заявили аудитори.

У звіті підкреслили, що протягом ревізійного періоду АТ КБ "Приват Банк" нарахував і сплатив дивіденди до державного бюджету тільки один раз згідно з наказом Міністерства фінансів України на суму 11,5 млрд гривень, і це вже сталося після націоналізації.

Читайте також матеріал "Апострофа": Мільярдні борги за "ПриватБанк": чи можливий компроміс з Коломойським.