RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Може статися катастрофа: названо моторошний сценарій виходу України з карантину

Якщо приймати рішення про закінчення карантину через коронавірус в Україні, заздалегідь не організувавши масове тестування на COVID-19, то можна створити катастрофічну ситуацію з рівнем захворюваності.

Більшість країн ще чекає пік пандемії: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні та світі (оновлюється)

Таку думку в інтерв'ю "Апострофу" висловив експерт інституту GROWFORD Олексій Кущ.

"Якщо рішення про вихід із карантину буде прийнято в середині травня просто на підставі якихось умоглядних висновків, то це може створити ризик повторного рецидиву. У результаті може вийти катастрофічна ситуація, коли виявиться, що у нас ніякого піку не було, а він з'явиться після зняття карантину в червні. Тоді економіку доведеться закривати на карантин вдруге - причому наглухо, - десь із середини літа, і тоді це буде дійсно катастрофічна ситуація для країни в цілому. Всі заходи у вигляді грамотних карантинних дій будуть "помножені на нуль", - уточнив він.

На його думку, "метод тику" в даному випадку найгірший спосіб вийти з ситуації, що склалася.

"В Україні застосована більш-менш правильна карантинна модель. Але всі країни використовують карантин для розробки карантинних епідеміологічних моделей для того, щоб зрозуміти, коли пік епідемії буде пройдено. Саме на базі цих моделей розробляються економічні моделі виходу з карантину. В Україні відсутня адекватна епідеміологічна модель, і ми не можемо розробити похідну від неї економічну модель. Це загрожує тим, наприклад, що в травні уряду доведеться діяти "методом тику" - виводити якісь галузі з карантину, відкривати якісь населені пункти, запускати якісь види транспорту, не розуміючи - пройшли ми пік, перебуваємо на цьому піку або тільки наближаємося до нього", - пояснив експерт.

Кущ впевнений, що на даний момент потрібно терміново починати масове тестування населення на коронавірус.

"Тільки за його підсумками слід приймати рішення про вихід із карантину. Це зараз роблять у всіх країнах, але не роблять в Україні - і я вважаю це злочином. Тому що ми фактично випускаємо в паровозний свисток всі позитивні досягнення карантину, "зливаємо" все жертви, принесені нашою економікою", - резюмував економіст.

Детальніше про негативний і позитивний вплив карантину на економіку і Україну в цілому, читайте в матеріалі "Апострофа": Коронавірусна криза буде "шинкувати" олігархів на дрібні частини - Олексій Кущ.