RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Наскільки погіршилося життя пересічного українця за рік: озвучено сумні цифри

Дані Мінсоцполітики щодо вартості життя в Україні розходяться із реальним темпом зростання цін. Якість життя українців погіршилася набагато більше, ніж заявляє влада.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Станом на 1 січня 2021 року розмір фактичного прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб складав 3511,15 гривні. У грудні його значення становило 3723 гривні. Таким чином, за версією міністерства соцполітики вартість життя в Україні протягом року зросла на 6%.

Такі дані не виглядають об’єктивними, оскільки реальний темп зростання цін в нинішньому році був набагато вищий. Так, за даними Державної служби статистики, в листопаді зростання цін в річному вимірі склало 10,3%, і навряд чи ця цифра стане меншою за підсумками всього року (скоріше за все, вона стане навіть більше). Отже, ціни цього року зростають майже вдвічі швидше, ніж стверджує Міністерство соціальної політики.

А в тих сегментах, які найважливіші для людей, що змушені виживати на мінімальні суми (харчі, комунальні послуги, транспорт), ситуація виглядає ще більш проблемною. Зокрема вартість цукру на внутрішньому споживчому ринку України зросла на 39%, соняшникової олії - на 47%, яєць - на 26%. Загалом ціни реалізації сільськогосподарської продукції з початку року зросли на 40%.

Вартість комунальних послуг теж не стояла на місці.

"За даними Держкомстату, в жовтні минулого року в Україні було нараховано плату за комунальні послуги для населення на загальну суму 11 мільярдів, а в жовтні нинішнього року - 16,4 мільярда. Це означає, що попри гучні заяви влади та підписання меморандумів (з регіональною владою про непідвищення тарифів), комунальні послуги за рік подорожчали на 50%", - говорить колишній міністр соціальної політики Павло Розенко.

Транспортні послуги дорожчали не так значно - в цілому на 12%, зокрема автодорожні на 19% - але теж додали свою частку до видатків українців.

"Проте дані, які використовує Мінсоцполітики при розрахунках, не публікуються, і суспільство не знає, які саме ціни і на які товари уряд використовував, визначаючи величину фактичного прожиткового мінімуму", - каже Павло Розенко.

Тож, "фактичний" прожитковий мінімум, на який посилається влада, є насправді "міфічним", та й ніяких шалених темпів зростання пенсій в Україні немає. Уряд може робити будь які гучні заяви щодо покращення життя пересічного українця, але той самий пересічний українець добре розуміє всю абсурдність таких заяв, відвідуючи продуктові магазини чи роздивляючись квитанції на комунальні послуги.

Детальніше читайте на "Апострофі": Міфічний рай для пенсіонерів: як зростають пенсії українців за "зеленої" влади.