RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Повернення подвійного оподаткування: скільки російські бізнесмени платитимуть в Україні

Україна активно розриває договори та міждержавні угоди про співпрацю з країною-агресором, тобто. Росією. Одним із таких документів стала Угода про уникнення подвійного оподаткування з РФ.

Сайт "Апостроф" спробував розібрати, що це означає для громадян України та Росії.

Як виявилося, до останнього часу угода не лише позбавляла російських бізнесменів в Україні обов'язку сплачувати податки на Батьківщині, а й надавала їм у нашій країні пільговий режим оподаткування.

Росіяни мали можливість сплачувати податок лише у 5% з дивідендів, що виплачуються їх підприємствами, 0-10% - на відсотки за банківськими вкладами, 10% - із роялті. Тепер усі росіяни платитимуть із цих видів доходів за єдиною ставкою оподаткування для нерезидентів у 15%.

"Всі доходи, одержувані росіянами в Україні, будуть оподатковуватись і в самій Росії (це ж стосуватиметься українців, які досі працюють у РФ - "Апостроф"), - каже директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський. - Це дуже здорожчить для росіян ведення бізнесу в Україні і унеможливить його".

Також важливою частиною Угоди про уникнення подвійного оподаткування були положення щодо обміну податковою інформацією. Українська податкова передавала "колегам" із РФ відомості про те, хто з росіян коли і скільки заробив грошей в Україні. Така інформація потрібна для того, щоб можна було звільнити від оподаткування доходи, отримані за кордоном.

Проте за умов широкомасштабної війни будь-який обмін інформацією між державами має бути зведений до мінімуму. Особливо з огляду на здатність росіян перетворювати інформацію на зброю. Наприклад, передаючи Росії дані про заробітки всіх її резидентів, Україна мала інформувати і про тих осіб, хто активно допомагає Україні, зокрема, воюючи в лавах Збройних сил. І це лише полегшило б спецслужбам агресора пошук цих людей та їхніх родичів та близьких у Росії.

Більше читайте на сайті "Апостроф" у статті: Ніколи ми не будемо братами: як Україна рве зв'язки з Росією