RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Україна може експортувати електроенергію до країн ЄС: експерти вказали на важливий момент

З березня 2022 року українська енергетична енергосистема приєдналася до європейської, що означає можливість експорту електроенергії з України до країн ЄС.

Про те, наскільки реальні такі перспективи та чи вистачить електроенергії самим українцям йдеться у матеріалі "Апострофа".

Зазначається, що експорт електроенергії до країн ЄС технічно цілком реальний, оскільки подібний досвід уже був із "Бурштинським енергоостровом" (до його складу входять Бурштинська ТЕЦ, Калуська ТЕЦ та Теребля-Рікська ГЕС).

Технічно це також є можливим – пропускна спроможність між двома енергосистемами становить до 2 мегават, при цьому, за твердженням українських чиновників, є можливості для її збільшення.

У постачанні з України зацікавлений і Євросоюз – наша електроенергія дозволить йому скоротити споживання російського газу.

На думку директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, перспективи стабільного комерційного експорту нашої електроенергії до Європи та заробітку на ньому, безумовно, є. Зокрема, це стане можливим через те, що зараз утворився певний профіцит енергогенеруючих потужностей через війну у зв'язку з падінням промислового виробництва та загального енергоспоживання, оскільки кілька мільйонів українців залишили країну.

З цим погоджується директор спецпроектів Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев. Він також наголосив на падінні споживання електроенергії в Україні через війну, через що з'являється можливість надлишки відправляти на експорт.

"Є Рівненська атомна станція, яка може постачати електричну енергію на Захід, оскільки вона, очікувано, не буде затребувана в тому обсязі, який був до війни", - заявив Рябцев.

Він також додав, що синхронізація з європейською енергосистемою замислювалася, зокрема, для експорту української електроенергії атомної генерації.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Світло в кінці тунелю: чи вистачить Україні електрики взимку