RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Туреччину викрили у купівлі у РФ краденого українського зерна: розслідування журналістів

Туреччина нещодавно заявила про досягнення консенсусу щодо створення "операційного центру" з вивезення зерна з українських портів, заблокованих Росією, водночас російські окупанти вивозять українське зерно з Криму до турецьких портів.

Докази цього опублікували журналісти-розслідувачі проекту "Схеми".

До порту окупованого Севастополя регулярно заходять судна, які завантажуються звезеним з тимчасово окупованих територій зерном через термінал "Авліта". Розвантажуються вони у турецьких портах. Окупанти намагаються приховати цей факт, відключаючи радари на судах, що унеможливлює відстеження їх за допомогою спеціальних систем моніторингу, проте вони регулярно потрапляють на знімки з супутника.

Журналісти отримали докази не менше трьох рейсів із порту в Криму до портів Туреччини судна "Михайло Ненашева" під російським прапором.

"15 квітня супутник Planet Labs зафіксував цей балкер у "Авліти". Через вимкнені протягом трьох днів радари судно залишалося "непоміченим" для системи офіційного моніторингу судів Marine Traffic. У той же час, цей сервіс зафіксував, що до заходу в кримський порт воно було "в баласті" - тобто порожнім. А після - вже завантаженим. 22 квітня "Михайло Ненашев" став у турецький порт Деріндж. Через чотири дні система зафіксувала, що балкер розвантажився", - йдеться в розслідуванні.

Крім того, сирійське судно Finikia було зафіксовано супутником в "Авліті" 20 квітня, а наступного дня воно вийшло в море завантаженим і з'явилося на радарах. Зерно було розвантажене 29 квітня турецьким Немрутом. Судно знову вимкнуло радари 10 травня, а 13 травня його зафіксував супутник у кримському терміналі. Балкер завантажився зерном та прибув до турецького Іскендеруна 24 травня.

У супровідних документах на зерно, яке імпортує Туреччина, походження товару вказується як "Крим, Росія".

Як пояснив посол України в Туреччині Василь Боднар, дипломати працюють з турецькою стороною з цього питання, проте там стверджують, що документи, які надаються для ввезення зерна до порту, є легальними і вважають їх достатніми для розвантаження судна законним способом.

Як повідомляв "Апостроф", Україна просить Туреччину затримати та заарештувати російське морське судно зі вкраденим українським зерном. Йдеться про вантажне судно "Жибек жоли" під російським прапором, яке вирушило з окупованого бердянського порту Запорізької області.